NavMenu

Vrednost stranih investicija u Srbiji ove godine 2,3 mlrd EUR

Izvor: Tanjug Utorak, 08.12.2020. 13:54
Komentari
Podeli
(Foto: wael khalil alfuzai/shutterstock.com)
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da će Srbija ovu godinu završiti sa prilivom stranih direktnih investicija od 2,3 mlrd EUR.

Mali je, takođe, istakao i da uprkos krizi koju je izazvala pandemija virusa korona nijedan investitor nije povukao odluku da ulaže u Srbiju.

Ta informacija, dodaje on, dovoljno govori o atraktivnosti i sigurnosti naše zemlje za početak ili širenje poslovanja.

- Budžetom za narednu godinu mi smo iznos novca koji je vezan za podršku takvim investicijama za skoro 50% povećali u odnosu na 2019. godinu - rekao je Mali u Skupštini Srbije tokom rasprave o budžetu.

Naveo je da je naša zemlja atraktivna investitorima jer je pokazala kakvim se merama odgovara na krizu, da ima stabilne plate i penzije koje se isplaćuju u dan, kao i makroekonomsku stabilnost.

Mali je istakao da država svake godine sve više novca izdvaja za kapitalne projekte, kao što su auto-putevi, razvoj železnice, izgradnja industrijskih parkova.

Sve su to, dodaje, preduslovi za privlačenje stranih direknih investicija i otvaranje novih fabrika.

Takva politika je, ističe, za posledicu imala povećanje izvoza koji je od 2012. do 2019. godine, kaže Mali, udvostručen.

Navodi da je 2012. izvoz roba i usluga bio 11,5 mlrd EUR, dok je 2019. iznosio 23,3 mlrd EUR.

To pokazuje, ističe, da je roba koja se proizvodi u Srbiji konkurentna na svetskom tržištu.

- Najveći broj stranih investitora koji dolazi u Srbiju gradi fabriku ne samo za domaće tržište, već i da plasira svoju robu u celoj Evropi. Zato su sporazumi o slobodnoj trgovini koje Srbija potpisuje važni - podvukao je Mali.

Sve to uticalo je i na smanjenje nezapolenosti, rekao je Mali i izneo podatak da je u trećem kvartalu ove godine stopa nezaposlenosti niža neog u prvom kvartalu, pre krize izazvane pandemijom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.