Izvor: eKapija | Utorak, 08.12.2020.| 09:04
Izdvojite članak Odštampajte vest

Komšija je najbolji sused - Zašto je sada vreme za regionalno poslovno povezivanje

U danima kada se svet iz globalnog sela, usled pandemije koronavirusa preko noći pretvorio u globalni karantin, privrednici su bili među prvima koji su shvatili da od najbližeg nemaju boljeg partnera i prijatelja. Nacionalno tržište je sigurnost, ali tim veća ukoliko je i matična zemlja velika, još bolje, ako ima više od milijardu stanovnika, kao Kina. Svi znamo šta predstavlja proces balkanizacije - cepanje na što manje činioce. Preživeće oni svakako, ali da bi napredovali, treba ih uvezati u veća tržišta i podsticati međusobnu saradnju - to će reći svako ko se bavi, racionalno, biznisom, a da to ne podrazumeva vlasništvo nad rudnikom dijamanata, ili nešto slično.

Uspešniji veći sektori privrede, poput, na primer, prehrambene industrije u Srbiji, i ne samo nje, odavno profitiraju od pristupa širem, regionalnom tržištu, a okolnosti pod pandemijom potvrdile su ispravnost takvog koncepta.

Uvideli su, veoma brzo, poslovni ljudi ovu istinu i u granama privrede koje su pretrpele katastrofalnu štetu, poput turizma, pa su tako prošlog leta gosti iz Srbije otkrili da jedna susedna država - Bosna i Hercegovina - ima morsku obalu. Crna Gora ih nije pustila, da se ne raširi zaraza, a onda je ipak sa "korona fri" prešla na "korona svi" režim. A ionako neslavna sezona je prošla još gore.

Poslovni portal eKapija nastoji, od osnivanja, da pospeši regionalnu saradnju i povezivanje među poslovnim ljudima - prvim komšijama. Još u SFRJ, međusobna trgovina je bila velika, kao i industrijska kooperacija, ali su investicije koje su prelazile republičke granice bile izuzetno skromne. Među savremenim verzijama feudalizma, mi biramo principe slobodnog tržišta, konkurencije - sa što više učesnika.

Pitali smo kompanije iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore o njihovim regionalnim poslovima i planovima. Aktuelno - koliko je pandemija koronavirusa otežala regionalno poslovanje, u kojim segmentima se to najviše oseća? Sa druge strane, da li je ovo što se dešava na neki način i šansa za regionalni proboj?

Dalje, pitali smo ih smatraju li da aktuelni pravni i politički okvir pogoduje regionalnom povezivanju kompanija i šta bi sve države još mogle da učine, da poprave stvari?

To je i prilika za kompanije da kažu imaju li planove za nove poslove, odnosno, za širenje poslovanja u regionu.

O pravnom okviru ali i o opštim prilikama koje utiču na regionalno poslovanje, pitali smo i zainteresovane privredne komore.

Narednih dana i nedelja objavljivaćemo tekstove sa ovom tematikom.

Vaša eKapija.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.