Izvor: eKapija | Četvrtak, 22.04.2010.| 16:16
Izdvojite članak Odštampajte vest

Otvoreno međunarodno finale takmičenja srednjoškolaca u preduzetništvu

(Foto: b)

Međunarodno finale takmičenja srednjoškolaca u preduzetništvu pod nazivom "Veštine u praksi" svečano je danas (22. april 2010. godine) otvoreno u Sava centru. Takmičenje, koje je okupilo srednjoškolace iz 13 evropskih zemalja, zajedno su organizovali i "British Council", organizacija "Dostignuća mladih" i "Microsoft" Srbija.

Cilj ovog događaja je da promoviše preduzetništvo kod mladih i da ih podstakne da upotrebe svoje veštine na preduzimljiv i inovativan način, kako bi u krajnjoj liniji, povećali svoje mogućnosti pri zapošljavanju i unapredili svoj preduzetnički duh.

Takmičenje "Veštine u praksi" održava se po treći put . Naša zemlja, koja je 15. aprila 2010. godine postala punopravna članica Evropske organizacije "Dostignuća mladih" dobila je čast da bude domaćin ove godine i ima 4 tima kao svoje predstavnike.

Takmičenje je svečano otvoreno obraćanjem ministra prosvete Vlade Žarka Obradovića, direktora misije USAID u Srbiji Majkla Harvija, direktora "British Councila" u Srbiji Endrua Glasa, potpredsednika "Dostignuća mladih" za Evropu Oldo Vanousa i generalnog direktora "Microsofta" u Srbiji Vladana Živanovića.

- Ovaj događaj je kulminacija trogodišnjeg projekta British Councila "Veštine u praksi" koji se bavi razvojem srednjeg stručnog obrazovanja, podsticanjem razvoja preduzetničkih veština kod mladih i, što je najvažnije, stvaranjem direktne veze između poslovne zajednice i obrazovnog sistema. Na taj način, pokušavamo da ovim mladim ljudima pomognemo da steknu veštine koje su tražene na današnjem tržištu rada - izjavio je Endru Glas, direktor "British Councila" u Srbiji.

Nakon otvaranja usledio je rad učeničkih timova na rešavanju izazova iz oblasti preduzetništva koji su zadali predstavnici Microsofta. Učenici treba da osmisle "Školu budućnosti", revolucionarno tehnološki opremljenu školu, koja uz pomoć softverskih rešenja menja način na koji učenici žive i uče u školi. Učenici svoju viziju u vidu biznis plana prezentuju žiriju koji se sastoji od biznismena i koji će odlučiti o pobedniku na osnovu prezentacije ideje, plana realizacije i finansijskog plana.

- Vizija "Škole budućnosti" koju učenici predlažu mora da unapredi život i učenje svih učenika škole, podržavajući njihove specijalne potrebe i viziju ličnog razvoja i obrazovanja, što su upravo ciljevi za koje se snažno zalažemo kao kompanija kroz naš program Partner u učenju koji u Srbiji sprovodimo od 2004. godine u saradnji Ministarstvom prosvete - izjavio je Miloš Trkulja, direktor prodaje za javni sektor u Microsoftu.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.