Izvor: Balkan Green Energy News | Subota, 05.12.2020.| 15:01
Izdvojite članak Odštampajte vest

EVN Makedonija otvorio prvu solarnu elektranu s dvostranim panelima

Ilustracija
Ilustracija (Foto: PhotographyByMK/shutterstock.com)
EVN Makedonija je instalirao prvu solarnu elektranu u Severnoj Makedoniji koja istovremeno pravi električnu energiju od Sunčeve svetlosti i odbleska sa materijala postavljenog ispod panela, u ovom slučaju belog šljunka. Zadnja strana uređaja povećava učinak za 10%, saopštila je kompanija.

Ovaj distributer i snabdevač strujom sa sedištem u Austriji, koji u balkanskoj zemlji drži i 11 malih hidroelektrana ukupnog kapaciteta 47 megavata, sada je u portfelj dodao i najmodernije fotonaponsko postrojenje snage 1,48 megavata. Sagrađeno je za manje od četiri meseca u Vojšancima kod Negotina u centralnom delu Severne Makedonije, piše Igor Todorović za Balkan Green Energy News.

EVN Makedonija je bifacijalnu solarnu elektranu izgradio u okviru vladinog programa podrške

- Ovo fotonaponsko postrojenje je rezultat uspešne saradnje javnog i privatnog sektora. Ponosni smo što naša kompanija ulaže u projekte osmišljene tako da čuvaju životnu sredinu, a pogotovo zbog smanjenja zagađenosti -izjavio je predsednik Upravnog odbora EVN-a Makedonija Stefan Peter.

Projekat je deo programa Ministarstva ekonomije za premije za fotonaponske sisteme na privatnom zemljištu. EVN Makedonija je bifacijalnu solarnu elektranu sastavio od 4.416 ploča od po 335 vati, a projektovana je za proizvodnju 2,1 gigavat-sata godišnje.

- Imamo obilnu solarnu energiju, mi smo zemlja sa 280 sunčanih dana godišnje i najkvalitetnijim pikom solarne energije - kazao je premijer Zoran Zaev. Dodao je da su uspostavljena javno–privatna partnerstva za fotonaponske pogone od ukupno 62,5 megavata.

Vlada planira da podigne kapacitet fotonaponskih sistema na 400 megavata, a vetroelektrana na 200 megavata

Država na ime resursa koje je ponudila očekuje barem deset odsto od solarne elektrane u Oslomeju, snage 100 megavata, po rečima predsednika vlade, koji je ukazao i na to da državni proizvođač struje Elektrani na Severna Makedonija (ESM) gradi vlastiti fotonaponski sistem od deset megavata u tamošnjem starom ugljenokopu.

Biće potpisani ugovori za još deset megavata u Oslomeju i dvadeset megavata u kompleksu termoelektrane i rudnika lignita REK Bitola, podvukao je.

- Procedure za izgradnju fotonaponskog sistema od osam megavata u Kočanima uspešno su završene." Na potezu od Krive Palanke do Kumanova imamo investiciju potencijalne veličine 500 miliona evra u vetroelektranu od 400 megavata. Sa stranim investitorima radimo na tri odvojena projekta s vetroturbinama od ukupno 90 megavata u Bogdancima, Demir Kapiji i Svetom Nikoli. Istovremeno se lokacija u Debarci priprema za 50 megavata, a za još sto megavata širom teritorije naše zemlje - naveo je Zaev.

Po njegovim rečima, nacionalni cilj je dostići 400 megavata solara i 200 megavata u vetroparkovima. Što se tiče planirane investicije u Grčkoj, otkrio je da će Severna Makedonija za 30 do 35 miliona evra akvirirati udeo od 25 procenata u projektu gasne elektrane od 800 megavata u Aleksandrupolisu i 10 odsto povezanog terminala za tečni prirodni gas.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.