NavMenu

Nema rasta plata u realnom sektoru

Izvor: Politika Subota, 05.12.2020. 09:11
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Family Business/shutterstock.com)Ilustracija
Dok se od 1. januara naredne godine očekuje povećanje zarada za zaposlene u javnom, u realnom sektoru slika je sasvim drugačija. Već sada je prosečna plata radnika u privatnom sektoru za oko sto evra niža, a o bilo kakvom povećanju za većinu stručnjaka izlišno je i govoriti.

Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta, nedavno je za Politiku izjavio da u privatnom sektoru nema rasta plata, kao i da je mala verovatnoća da će ga biti u narednoj godini.

Prema najnovijim statističkim podacima, polovina zaposlenih u Srbiji zarađuje najviše do 45.800 dinara, dok polovina prebacuje taj iznos. Da je svakako isplativije raditi u javnom sektoru, pokazuju i cifre, jer je plata u državnoj službi za nepunih sto evra veća nego kod privatnika.

Iznosi 67.433 dinara, naspram 55.942 dinara kolika je u privatnom sektoru (podaci RZS iz septembra ove godine).

Najteže je svakako onima koji rade kod preduzetnika – njihov "prosek" je 31.879 dinara, što je gotovo polovina od zvaničnog proseka. Ima i onih koji su još manje plaćeni, a to su oni koji rade na crno, u neformalnom sektoru. Za njih tek nema spasa, na šta podseća i Duško Vuković, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, koji smatra da je za odsustvo socijalnog instinkta i pravednije raspodele u društvu pre svih odgovorna država.

- Tobože se u Srbiji stvara povoljan privredni ambijent, a u stvari država zastupa stavove stranog kapitala. Rešenje je u kreiranju novog Zakona o radu u koji bi trebalo vratiti deo koji je 2014. izuzet, a tiče se proširenog dejstva kolektivnih pregovaranja između poslodavačkih organizacija i reprezentativnih sindikata u privatnom sektoru. Toga sada nema, pa tako nema ni sindikalne borbe za neka važna pitanja, a jedno od njih je i pitanje zarada. Ipak u privatnom sektoru radi oko milion i po ljudi - ističe Vuković, podsećajući da sadašnji zakon omogućava samo pojedinačno rešavanje tog problema, na nivou samog preduzeća.

- Država neće da nam dozvoli da se svaka oblast rada uredi zasebno, da se odredi tačna zarada, odnosno da se, recimo, u građevinarstvu tačno zna koliko prima običan radnik, a koliko inženjer. Takvu politiku podržava i Savet stranih investitora, što se vidi u Beloj knjizi. To nas dovodi do zaključka da nam strani investitori kreiraju politiku zarada i cene radne snage - uveren je potpredsednik Saveza samostalnih sindikata.

Da nije u redu da se plate u javnom sektoru koje su inače više u proseku za dvadesetak odsto nego u realnom i dalje povećavaju, smatra i Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije.

- Nema nikakve logike da se u ovom trenutku one povećavaju bilo kome, jer nije ni ostvaren planirani rast BDP-a. Korona je sve usporila, a posebno u privatnom sektoru. Firme su u gubicima, prihodi se smanjuju, a troškovi ostaju, pa je i logično da su zarade niže i da zasad nema mesta za njihovo povećanje - ističe Atanacković i dodaje da je jedini način da plate u realnom sektoru počnu da se povećavaju tako što će doći do rast privredne aktivnosti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.