Izvor: eKapija | Petak, 04.12.2020.| 12:32
Izdvojite članak Odštampajte vest

Poluostrvo Luštica dobija još jedan luksuzni rizort - Kompanija Tenth Planet planira gradnju 20 blokova turističkih vila sa centralnim objektom i bazenima (FOTO)

(Foto: MORT/Idejno rješenje/Studio Delex)
Tivatska kompanija Tenth Planet planira izgradnju turističkog naselja sa četiri ili pet zvezdica na novskom delu poluostrva Luštica, na lokaciji Mrkovi - Njivice. To se može videti u odluci glavnog državnog arhitekte koji je investitoru dao saglasnost na idejno arhitektonsko rešenje.

- Prema izdatim urbanističko tehničkim uslovima na ovoj lokaciji predviđena je izgradnja turističkog naselja koje će se sastojati od osnovnog objekta sa apartmanima i vilama. Vile je potrebo projektovati kao dvoetažne, spratnosti S+P ili P+1, odnosno troetažne spratnosti S+P+1, u zavisnosti od potrebe i pozicije na parceli - stoji u idejnom rešenju koje je obradio studio Delex iz Budve.

Ukupna površina urbanističkih parcela na kojima je predviđena gradnja kompleksa je 53.360 m2, a bruto površina svih objekata biće 23.162 m2.

Osnovni objekat treba da sadrži veliki reprezentativni hol koji je povezan sa svim sadržajima, a to su restoran sa natkrivenom terasom, kuhinja, prodavnica, teretana, spa centar i svi ostali sadržaji koji su neophodni za nesmetano funkcionisanje objekta.

Turističko naselje nalazi se na kopnu nagnutom prema moru. Predviđen je osnovni ugostiteljski objekat, sa pripadajućim apartmanskim smeštajem, zajedničkim objektima, bazenima, sportskim i rekreacijskim sadržajima itd.

- Idejni projekat izrađen je prema zahtevima investitora i u skladu urbanističkim planom kako bi se uklopio u okolni pejzaž uzimajući u obzir nagib terena, istorijske lokalne arhitektonske stilove i želju da se smanji površina građevine kako bi se smanjio negativan efekat na razvoj životne sredine - navodi se u dokumentaciji.

Sa lokacije se pruža pogled na more, ostrvo Mamula i poluostrvo Prevlaka.

(Foto: MORT/Idejno rješenje/Studio Delex)
Pristup lokaciji nalazi se na severoistočnoj strani. Kroz samu lokaciju postoji saobraćajnica širine 3,2 metra koja predstavlja jedinstvenu komunikaciju kroz kompleks. Linearno i koso parkiranje projektovano je uz saobraćajnice u nekim delovima, kao i centralizovana parkirališta. Procenjeni broj parking mesta iznosi 147 za automobile i jedno za autobuse, koji zadovoljava kapacitet koji zahtevaju UT uslovi od 120 parking mesta.

- Predviđeno je da se izgradnja turističkog naselja sprovede kroz šest faza. Faze se mogu graditi bilo kojim redosledom, zavisno od trenutnih praktičnih, ekonomskih, tržišnih i drugih aspekata. Koncept dizajna takođe uzima u obzir park koji je zaštićen lokalnom studijom lokacije i važan je aspekt razvoja lokacije - piše u idejnom rešenju koje je objavljeno na sajtu Ministarstva održivog razvoja i turizma.

U okviru prve faze gradiće se osnovni ugostiteljski objekat koji se sastoji od zgrade sa središnjim platoom, trgovinom, recepcijom, restoranom, barovima, predvorjem, zadnjim delom kuće i četiri studija. Gradiće se i jedna zgrada sa teretanom, prohodnim krovom, četiri studija i četiri apartmana, dok će se treća zgrada sastojati od dečjeg kluba i dva studija.

Druga i treća faza projekta predstavljaju središnji deo sa smeštajem u studijima i apartmanima. Faza 2 sastoji se od dve vile sa zajedničkim bazenom. U jednoj vili biće šest, u drugoj 18 apartmana. Faza 3 sastoji se od 32 apartmana raspoređenih u četiri vile sa zajedničkim bazenom i šankom. Smeštaj je predviđen u apartmanima u vilama sa 184 ležajeva, što predstavlja 57% od ukupnog broja.

- Četvrta faza predviđa izgradnju 24 apartmana raspoređenih u dve vile sa zajedničkim bazenom i barom uz bazen, dok se peta faza sastoji se od 38 apartmana raspoređenih u pet vila, koje su projektovane kao blokovi, sa zajedničkim bazenom i barom uz njega. Poslednja, šesta faza podrazumeva 30 apartmana raspoređenih u četiri vile, koje su takođe projektovane kao blokovi i imaju zajednički bazen sa barom - stoji u projektu.

(Foto: MORT/Idejno rješenje/Studio Delex)
Maksimalni kapacitet koji je dat u UT uslovima je 320 kreveta i u potpunosti se iskorišćen ovim idejnim rešenjem.

- Rešenje se temelji na organskom raspoređivanju 20 blokova vila, a svi objekti u sklopu lokacije postavljani su na način da gornji delovi gledaju na jedinice koje se spuštaju nizbrdo. Postoje i hodnici koji se pružaju poput osa dramatičnog pogleda postavljenog u predvorju, sa koje se pruža neverovatan pogled na horizont kroz niz stepenastih bazena i mediteranskog krajolika - navodi se u idejnom rešenju.

Vile u bloku su nivoa P+1 i S u zgradama koje su sa strane skrivene i dostupne od nivoa tla na prizemlju. Većina tih objekata će biti u središnjem jezgru kako bi se stvorila raznolikost u redosledu uzdignuća i čine lestvicu naselja više "seoskim stilom". Na strateškim se mestima nalaze i penthaus jedinice sa terasama za hlađenje i privatnim bazenom na krovu za premium goste.

Projektom je predviđena izgradnja sedam različitih tipova vila, sa različitim detaljima i visinama fasade kako bi se stvorila potrebna raznolikost za postizanje seoske privlačnosti koja je i cilj dizajna.

- Apartmanske jedinice dizajnirane su na način koji omogućava fleksibilnost u radu. Standardna jedinica bio bi apartman od 70 m2 sa jednom spavaćom i radnom sobom, sa otvorenom kuhinjom, kupatilom i terasom koja služi kao vanjski trpezarija ili prostor za odmaranje sa pogledom. Ovaj raspored omogućava korišćenje dnevnog boravka kao spavaće sobe u noćnim satima čuvajući privatnost različitih prostora. Neke su varijacije s tipom studio apartmana (36 m2), zatim jednom spavaćom sobom (70m2) i premijum penthaus jedinicom od 90 kvadrata - navodi se između ostalog u objavljenom idejnom rešenju.

Fotogalerija
Turistički rizort na Luštici

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.