Izvor: eKapija | Petak, 04.12.2020.| 11:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

Twitter pooštrio pravila protiv govora mržnje

(Foto: Twin Design/shutterstock)
Twitter je proširio i pooštrio svoju politiku za sprečavanje širenja govora mržnje, kojom se zabranjuje dehumanizacija osoba na rasnoj, etničkoj i nacionalnoj pripadnosti, piše Reuters.

Twitter navodi da će svi tvitovi koji sadrže ovakav govor, pošto budu prijavljeni, biti uklonjeni sa te društvene mreže, kao i da će profili korisnika koji ovo pravilo prekrše više puta biti privremeno zaključani ili suspendovani. Iz ove društvene mreže dodali su i da će nastaviti da rade na automatskom prepoznavanju i otkrivanju potencijalno problematičnog sadržaja, prenosi portal media.ba.

Kako se navodi, Twitter je prošle godine zabranio govor koji dehumanizuje druge na osnovu religije ili kaste, dok je u martu ove godine na listu zaštićenih kategorija dodao i životnu dob, invalididet i govor.

Iz američke organizacije za zaštitu ljudskih prava Color of Change, koja je deo zagovaračkih organizacija koje nastoje da nateraju tehnološke kompanije da smanje govor mržnje na svojim platformama, za ovakvu odluku Twittera kažu da je reč o ključnom ustupku koji je nastao posle dugogodišnjeg spoljašnjeg pritiska, piše Reuters.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.