NavMenu

Grad Subotica realizovao projekat javno-privatnog partnerstva za uličnu rasvetu

Izvor: Promo Petak, 04.12.2020. 11:40
Komentari
Podeli
(Foto: Smart Energy Investment)
Uspešno je završena zamena starog i neefikasnog osvetljenja savremenim svetiljkama sa LED tehnologijom projektom javno-privatnog partnerstva u Gradu Subotici sa prigradskim naseljima.

Trajanje garantnog perioda održavanja je 13 godina tokom koga će Grad direktno uštedeti najmanje 983.954,83 EUR-PDV, odnosno na godišnjem nivou ušteda će biti najmanje 75.688,83 EUR+PDV.

Realizaciju uvođenja novog javnog osvetljenja izvršila je firma Smart Energy Investment Kft Budimpešta sa podizvođačima Rasveta doo Subotica i HS Engineering doo Novi Sad. Ova mađarska firma je finansirala celokupnu implementaciju projekta.

Novo osvetljenje ima prosečno duplo bolju osvetljenost i kvalitet osvetljenosti što je od izuzetnog značaja za bezbednost na ulicama kako za pešake tako i za vozače. Garantovana ušteda električne energije tokom trajanja ugovora je 72,82%, a poboljšaće se i energetska bezbednost i smanjiti emisija CO2 za oko 8.300 tona svake godine, odnosno više od 107.900 tona za 13 godina. Ovakav efekat smanjenja emisije CO2 predstavlja poseban kuriozitet u vremenima povećanog aero zagađenja u skladu sa svim preporukama.

- Grad Subotica ovim projektom ne ulazi u kreditno zaduženje i sva ugrađena oprema i sve primenjene mere se odmah po ugradnji predaju u vlasništvo Gradu bez naknade. Prvi najznačajniji efekti su već ostvareni, a ogledaju se u tome što je u prethodnih 5 meseci koliko je trajala implementacija, eksploatacija efekata povećanja kvaliteta, ostavrena ušteda za energiju i održavanje projekata, bila bez naknade. To predstavlja dobar uvod za kvalitetno partnerstvo. Prepoznavanje javno-privatnog partnerstva i implementacija za svaki grad ili opštinu je istovremeno i ulaganje u budućnost - izjavio je Obrad Tadić, direktor firme Smart Energy Investment Kft.
(Foto: Smart Energy Investment)
- Mi kao Grad ne izdvajamo nova sredstva, ali troškove koje imamo za javno osvetljenje možemo bolje da iskoristimo za druge važne segmente razvoja Grada. Dobili smo značajno ulaganje u komunalnu javnu infrastrukturu, a da nismo izdvojili sredstva, naprotiv, ovakav posao nam stvara uštede u odnosu na dosadašnje troškove - izjavio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Ugrađeno je oko 12.900 svetiljki sa oko 270 sistema za uključivanje i isključivanje. Svaka od novih Schreder LED svetiljki imaće životni vek od 25 godina, što je skoro duplo više od trajanja ugovora. Ovim projektom još jedan grad u Srbiji ima uličnu rasvetu prema propisanim (EU) standardima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.