Izvor: Kolubarski.info | Petak, 04.12.2020.| 11:30
Izdvojite članak Odštampajte vest

Projekat konzervacije važnog arheološkog nalazišta Anine čeka finansijska sredstva

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Pixabay / JamesDeMers)
Arheološko nalazište Anine koje se nalazi u selu Ćelije, u opštini Lajkovac, na oko kilometar južno od ušća reke Ljig u Kolubaru i predstavlja najznačajnije arheološko nalazište zapadne Srbije iz rimskog doba, moglo bi uskoro da postane turistički adut ove opštine.

Prema rečima arheologa Radivoja Arsića, Zavod za zaštitu spomenika kulture Valjevo od prošle godine ima urađen projekat konzervacije i turističke prezentacije lokaliteta, sa kojim će konkurisati za sredstva.

- Ipak, pored toga neophodno je i da lokalitet dobije osnovnu infrastrukturu, kvalitetan pristup, parking, struju, vodu - navodi Arsić.

Lokalitet Anine je na predlog valjevskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture i odlukom Vlade Srbije proglašen je za nepokretno kulturno dobro – arheološko nalazište.

Prostire na površini od 30 hektara, a ostaci raskošne rimske vile bogataša iz 3. veka nove ere je veliko i ekskluzivno otkriće.

- Anine je najbolje očuvano nalazište i jedno od najvećih ovog tipa u zapadnoj Srbiji. Jedna od prvih ovakvih vila koja je podignuta u balkanskim provincijama. Najvrednija je očuvanost arhitekture i urbanizam samog kompleksa kao i njegova veličina. Istražen je prostor termalnog kupatila i prstor vile vlasnika, koji se zbog velike površine još uvek istražuje. Pošto se radi o izuzetno velikoj površini nalazišta trenutni plan je da se radovi sprovode dok se ne zaokruži prostor vile i ne istraži jedan deo lokaliteta gde se nalaze žitnice, što ovom dinamikom može potrajati još nekoliko godina - izajvio Arsić, koji je i vođa ovog projekta.

Arheološka istraživanja započeta su u proleće 2005. godine, a lokalitet je prvi put arheološki registrovan prilikom rekognosciranja Srbije 1951. godine.

Anine, koje još nazivaju i Gamzigrad na Ljigu, mogu se i sada posetiti, ali je konzerviran samo stambeni deo vile.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.