NavMenu

Kako se proizvodi kvalitetan rasad?

Izvor: rtvsantos.com Petak, 04.12.2020. 10:57
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Phoenixns/shutterstock.com)Ilustracija
Svake godine u ovo vreme u Carskoj bašti odvija se proizvodnja rasada. Jedan od preduslova za uspeh je i biološka zaštita biljaka.
- Planiramo oko 5 miliona rasada celera da proizvedemo. Kapacitet biljaka u jednom turnusu je oko 800.000 - kaže Vesna Nikolin, agronom.

Staklenik je isparcelisan na dva sektora - inkubacioni i onaj gde se odvija dalja proizvodnja.

- U različitim razvojnim fazama možemo da proizvodimo više biljnih kultura. Temperaturu vazduha i zemljišta, relativnu vlažnost vazduha, kao i intezitet svetlosti, možemo da kontrolišemo putem kontrolne table, kako biljkama odgovara u različitim fazama - navodi.

Staklenik ima i zavesu, koja održava temperaturu vazduha u prostoru, a kada je razvučena, bilka dobija svetlost neophodnu za razvoj.

Mašina za pripremu supstrata pomaže da supstrat bude dobro izmešan i da se hranivo dobro razlaže. Priprema hraniva odvija se u buradima koji imaju mogućnost održavanja temperature, kako biljka ne bi doživela stresove prilikom zalivanja. Tu su i rampe za zalivanje, koje daju ujednačeno zalivanje.

Nikolinova je dodala i da se rasad kali, a kao takav spreman je da izađe na parcelu bez stresa.

- Kada je reč o zaštiti koristi se ona biološka. Posedujemo trake i ploče koje služe za identifikaciju naleta insekata. Prebrojavanjem se utvrđuje da li je potreban biološki tetman ili ne - zaključuje Vesna Nikolin.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.