Izvor: RTS | Petak, 04.12.2020.| 10:34
Izdvojite članak Odštampajte vest

Novi Zakon o bezbednosti plovnog puta rekom Tisom - Skele će morati da vuku brodovi

Spomenik skeledžiji na Tisi kod Sente
Spomenik skeledžiji na Tisi kod Sente (Foto: Rajko Karišić)
Novi evropski Zakon o bezbednosti plovnog puta rekom Tisom, podrazumeva velike promene u prevozu skelama. Skele ubuduće neće smeti da se kreću uz pomoć čeličnih sajli, već će ih vući brodovi, sa stručno obučenom posadom.

To će stvoriti velike probleme brojnim korisnicima i skeledžijama, koji ne mogu da obezbede tolika sredstva. Jedna takva skela je u banatskom selu Tarašu.

"Veliki transport", "Salaš u Malom Ritu", "Jesen stiže, dunjo moja", samo su neki od filmova i serija snimljenih na skeli, u banatskom selu Tarašu. Duže od dva veka skela na tom mestu spaja Banat i Bačku.

S one druge strane Bačke, Tarašani obrađuju oko 2.000 hektara zemlje, do svojih njiva su stizali za svega 15-ak minuta, od danas sa prestankom rada skele to će ići mnogo teže.

- Ja preko Tise obrađujem nekih stotinak hektara zemlje, a ako bi to prestalo, bio bi veliki problem. Šta bi bilo da se ide okolo 30-ak kilometara u jednom smeru, to su odmah automatski veliki troškovi i automatski ne može toliko da se uradi, ovde se brzo pređe, brzo uradi, nekada se desi kvar i sve generalno brzo funkcioniše - kaže Ratinko Vučetić iz Taraša.

Skeledžija Siniša Stanin priča da pređu oko 40 puta i da ujutro ima gužve, pa se više staje.

- Posle podne teramo jednu po jednu mehanizaciju, prikolicu, dve zmajevke kukuruza, kilderom i ne mogu svi da se vrate - ispričao je Stanin.

Šta to nalažu pravila Evropske unije kada su u pitanju skele?

- 2. decembar je bio poslednji dan za prevoz sajlama. Dalje je potreban brod, kao i školovani vozač. Trebalo bi i drugi privezi da se rade, da bi taj brod mogao da pristane, a možda još jedan ili dva čoveka da rade na skeli. Pitanje je da li je to nama isplativo - ističe Zoran Mijatov, predsednik skelskog odbora.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.