Izvor: eKapija | Petak, 04.12.2020.| 08:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

Švajcarska podržava jačanje rodne ravnopravnosti u Srbiji

(Foto: Program Swiss PRO)
Program Swiss PRO je u okviru javnog poziva "Da ravnopravnost postane stvarnost" podržao 28 lokalnih samouprava da realizuju projekte koji imaju za cilj osnaživanje mehanizama za rodnu ravnopravnost.

Direktnu korist od ovih projekata imaće više od 5.000 građanki i građana. Uz podršku Vlade Švajcarske vrednu više od 90.000 EUR i doprinos lokalnih samouprava u iznosu od 25.000 EUR biće realizovane aktivnosti koje doprinose povećanju učešća žena u procesu donošenja odluka, unapređenju položaja žena u lokalnoj zajednici, naročito žena na selu i pripadnica ranjivih grupa, kao i ekonomskom osnaživanju, zdravlju žena i borbi protiv rodno zasnovanog nasilja.

Projekti su usmereni i na promociju Evropske povelje o rodnoj ravnopravnos na lokalnom nivou, kao i na unapređenje kompetencija lokalnih mehanizama.

Podršku za jačanje rodne ravnopravnos dobile su sledeće lokalne samouprave: Aranđelovac, Babušnica, Bela Palanka, Blace, Bujanovac, Bojnik, Dimitrovgrad, Golubac, Ivanjica, Knić, Kosjerić, Kraljevo, Kragujevac, Kruševac, Ljubovija, Medveđa, Niš, Nova Varoš, Pirot, Rača, Raška, Sokobanja, Svrljig, Topola, Ćićevac, Ćuprija, Vladimirci i Zaječar, a korisnici projekata biće i stanovnici Čajene i Vlasonca.

Više informacija o svakom projektu dostupno je u prikazu rezultata javnog poziva na internet stranici programa Swiss PRO.

Projekti su odabrani u okviru javnog poziva koji je trajao od 10. septembra do 23. oktobra 2020. godine i bio otvoren za 96 gradova i opština iz regiona Šumadije i zapadne Srbije i regiona Južne i istočne Srbije

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.