Izvor: Dnevnik / Tanjug | Četvrtak, 03.12.2020.| 13:55
Izdvojite članak Odštampajte vest

Završena setva pšenice, na 600.000 hektara - Usevi u dobrom stanju

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Vedrana Džudža)
Jesenja setva pšenice u Srbiji okončana je pre nekoliko dana na nešto više od 600.000 hektara, a usevi su u dobrom stanju, rečeno je Tanjugu u Udruženja Žita Srbije.

- U jednom delu centralne Srbije bilo je više kašnjenja sa setvom zbog kiše i zakasnelog skidanja kukuruza, ali ne može se reći da smo posebno odocnili ako se ima u vidu da se kod nas seje tokom celog novembra - kaže Vukosav Saković iz Udruženja Žita Srbije.

Napominje da su generalno usevi u dobrom stanju i da bi poljoprivrednici trebalo da budu zadovoljni, "jer smo imali setvu koja je bila jeftinija nego prethodnih godina, a opet pšenica na njivama izgleda lepo".

Saković je dodao kako izvoz pšenice i brašna i dalje ide usporeno, jer je cena na domaćem tržištu nešto bolja nego na međunarodnom.

Precizirao je da se kilogram pšenice u Srbiji plaća 21 dinar do 21,50 dinara, dok je izvozna cena od 20,50 do 21 dinar.

- Procenili smo da od ovogodišnje žetve možemo da izvezemo oko 1,3 miliona tona, ali je i ovako minimalna razlika dovoljna da izvoz ide usporeno. Mesečno se izveze svega do 35.000 tona pšenice i do 10.000 tona brašna - naveo je Saković.

Takođe, razlozi su to što je žetva bila dobra, država je zbog epidemije odložila neke finasijske obaveze poljoprivrednika, a samim proizvođačima trenutno nije neophodan novac, pa čekaju bolju cenu.

- To uvek nosi rizik, jer niko ne može da garantuje cenu koja može i da padne - upozorio je Saković.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.