NavMenu

Korona povećala tražnju farmako i hemijske industrije za plastičnom ambalažom - Umprom gradi novu fabriku u Staroj Pazovi i udvostručuje proizvodnju

Izvor: eKapija Četvrtak, 03.12.2020. 15:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash/Kelly Sikkema)Ilustracija
Umprom iz Stare Pazove, jedan od svega nekoliko proizvođača plastične ambalaže za farmaceutsku, hemijsku i industriju kozmetike u Srbiji, širi proizvodne kapacitete.

Prema rečima finansijskog direktora Radmile Vagić, ova kompanija, koja na srpskom tržištu posluje već 33 godine, počinje gradnju novog proizvodnog kompleksa u poslovnoj zoni Volarsko polje, na ulasku u Staru Pazovu. Prema urbanističkom projektu koji je izradila firma Konsalting doo iz Stare Pazove i idejnom projektu za koji je bio zadužen novosadski Eling plan, kompleks će biti sastavljen iz upravne zgrade, proizvodne hale sa aneksom i tri magacinska prostora, uz prateće objekte kao što su alatnica i objekat za proizvodnju žičanih traka.

- Novi proizvodni kompleks biće triput veći od sadašnjeg pogona koji se nalazi u naselju Stara Pazova i zauzimaće površinu od 3.800 m2. Pripremni radovi su već počeli i očekujemo da će sledeće jeseni početi sa radom – kaže Radmila Vagić za eKapiju i ističe da će novi kompleks, koji je vredan oko 1,5 mil EUR, povećati kapacitet proizvodnje za 50%, sa planom da to bude i mnogo više.
(Foto: Umprom, Radmila Vagić)

Kako je navela, Umprom ima asortiman od oko 250 proizvoda, uglavnom pet i polietilenskih bočica, ali i ambalaže za kreme, za potebe farmacije, hemije i kozmetike.

- Kapacitet proizvodnje je do 3 miliona jedinica mesečno, što zavisi od zahteva, ali milionske porudžbenice uglavnom traže strane kompanije – kaže naša sagovornica.

Dodaje da kompanija ima odličnu saradnju sa kupcima iz Nemačke, Engleske, Francuske i Mađarske, a od velikih klijenata u Srbiji i regionu navodi Hemofarm, Lilly drogerie, Stevan Still, Alkaloid ... Po rečima Radmile Vagić, Umprom, koji, kako kaže, zauzima najmanje 80% srpskog tržišta plastične ambalaže za pomenute industrije, nije osetio probleme koje je mnogima donela korona-kriza, naprotiv.


- Od početka pandemije radimo punom parom, povećali smo obim proizvodnje amblaže za dezinficijense i anestetike i celokupna produkcija je povećana i za više od 40%. Primili smo još 15 radnika i sada imamo 65 zaposlenih, proširili smo i krug klijenata i godišnji promet nam se sa 2 mil EUR ove godine popeo na 3 miliona – ističe sagovornica našeg portala.
(Foto: Umprom, Radmila Vagić)

Dodaje da su već nabavili mašine za novi proizvodni pogon u vrednosti od nešto manje od milion evra, koje će osavremeniti proces proizvodnje.

- U pitanju su visokoproduktivne mašine koje će omogućiti automatizaciju i smanjiti mogućnost ljudske greške pri proizvodnji, s obzirom da je farmacija izuzetno strog kupac i tolerancija za greške na proizvodima je nula – kaže Vagić.

Dodaje da će se kompanija ubuduće orijentisati na dalje osvajanje tržište Zapadne Evrope i na razvoj PET ambalaže, s obzirom da je to ono što Evropa traži.

Branislava Petrović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.