Izvor: eKapija | Četvrtak, 03.12.2020.| 12:38
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pokazana pouzdanost i održivost celokupnog sistema nuklearne energetike, kaže Maja Gojković - Održana konferencija "Nuklearna sigurnost danas"

(Foto: FooTToo/shutterstock.com )
Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) u saradnji sa Institutom za nuklearne nauke Vinča organizovao je drugu po redu konferenciju "Nuklearna sigurnost danas", ali ove godine u virtuelnom formatu.

Ovogodišnja konferencija posvećena je najnovijim trendovima u dve najveće grane primene nuklearne energije – medicini i energetici kao i u primeni modernih tehnika zasnovanih na jonizujućem zračenju u proučavanju i očuvanju kulturne baštine.

Konferenciju je otvorila potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednca Odbora SRBATOM-a Maja Gojković koja je navela da nuklearna energija i dalje predstavlja jedan od najčistijih i najekonomičnijih izvora električne energije, ali istovremeno i dalje sa sobom nosi veliki strah koji je rezultat ranijih akcidenata.

- Stabilnost proizvodnje električne energije u nuklearnim elektranama, kao i održavanje visokog nivoa sigurnosti i bezbednosti nuklearnih postrojenja u doba pandemije korona virusa pokazalo je pouzdanost i održivost celokupnog sistema nuklearne energetike - izjavila je Gojković.

Direktor Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije Slađan Velinov izjavio je da je SRBATOM uprkos izazovnoj epidemiološkoj situaciji radio nesmetano, omogućivši izdavanje dozvola za uvoz kako nove opreme za kovid bolnice tako i opreme za dijagnostikovanje i terapiju drugih bolesti, kao i radiofarmaceutika neophodnih za dijagnostiku i terapiju najtežih bolesti.

- Osim toga, SRBATOM je u saradnji sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju obezbedio donaciju za opremanje tri laboratorije u Srbiji za brzu detekciju koronavirusa, a vrednost donirane opreme veća je od 250.000 EUR - rekao je Velinov.

Institut Vinča je u ovom periodu globalne pandemije radio sve vreme u kontinuitetu. Saradnici Instituta su angažovani u borbi protiv Kovida-19, sa različitih aspekata i na različitom nivou.

- Naši saradnici su bili angažovani u okviru sve tri laboratorije gde je rađena detekcija virusa korona primenom PCR tehnologije - naglasila je direktorka Instituta za nuklearne nauke Vinča Snežana Pajović.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije dr Milan Jovanović Batut Verica Jovanović navela je da se epidemiološka situacija na teritoriji Republike Srbije, tokom pandemije koja je zahvatila svet od kraja 2019. godine, u ovom trenutku ocenjuje kao teška i neizvesna.

Ona je naglasila da veliki značaj u celokupnom procesu praćenja epidemije imaju i one institucija koje se bave u ovo teško vreme i jonizujućim zračenjem.

Učesnici prvog panela "Medicinske primene: moderne tehnike" bile su Eva Kuli-Kala (Eve-Külli Kala) direktorka departmana Tehničke saradnje za Evropu pri Agenciji za međunarodnu atomsku energiju i dr Danica Grujičić, direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i načelnica Odeljenja za stereotaksičnu neuroradiohirurgiju.

Na drugom panelu "Nuklearna energija: korak napred" Zoran Drače, stručnjak Međunarodne agencije za atomsku energiju u penziji, predstavio je najnovije trendove na polju nuklearne energetike kao i aktivnosti na projektovanju i razvoju nuklearnih energetskih reaktora IV generacije i malih modularnih reaktora.

- Cilj nuklearne energetike na globalnom nivou je da razvojem novih, pouzdanijih i sigurnijih rešenja omogući proizvodnju električne energije i druge primene reaktorskih tehnologija obezbeđujući zaštitu zdravlja ljudi i životne sredine kroz minimizaciju generisanja radioaktivnog otpada i sprečavanje nastajanja vanrednih događaja - rekao je Drače.

Poseban pravac razvoja nuklearne energetike, dodaje, ide u smeru minimizacije nuklearnih energetskih postrojenja omogućavajući njihovu lakšu izgradnju, korišćenje i, konačno, dekomisiju.

- Postizanjem održivosti nuklearnog energetskog sistema obezbedilo bi se dugoročno pouzdano i sigurno snabdevanje električnom energijom - zaključio je Drače.

Treći panel "Radioaktivnost, umetnost, kulturna baština" bio je posvećen primeni izvora jonizujućih zračenja u istraživanju, analizi i konzervaciji umetničkih dela i predmeta kulturne baštine. Pored pregleda tehnika kojima se ispituje hemijski sastav boja i mastila, starost umetničkih dela i njihova verodostojnost prikazani su i rezultati u ovoj oblasti.

Na panelu su govorili Velibor Andrić iz Instituta za nuklearne nauke Vinča (Laboratorija za hemijsku dinamiku i permanentno obrazovanje), dr Vladan Desnica iz Sveučilište u Zagrebu, Akademije likovnih umetnosti i Slobodan Mašić iz Instituta za nuklearne nauke Vinča (Laboratorija za radijacionu hemiju i fiziku).

Cilj konferencije bio je da približi kako stručnoj javnosti tako i građanima najnovija dostignuća u primenama izvora zračenja i nuklearnoj energetici, zatim da prikaže trenutnu praksu u primeni izvora jonizujućeg zračenja u dijagnostici i lečenju različitih bolesti od KOVID-19 do onih najtežih, ali i da približi sledeće korake razvoja nuklearne energetike i dostignuća tehnika zasnovanih na jonizujućem zračenju kojima se proučava i čuva kulturna baština, saopštio je Direktorat.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE