NavMenu

Mere energetske efikasnosti jedan od bitnih faktora za rešavanje pitanja aerozagađenja u Užicu

Izvor: eKapija Četvrtak, 03.12.2020. 09:55
Komentari
Podeli
(Foto: Authentic travel/shutterstock.com)
Grad Užice je za sufinansiranje mera energetske efikasnosti na porodičnim kućama i stambenim zgradama, u prethodnih nekoliko godina, iz budžeta izdvojio oko 51 milion dinara, a samo u 2020. dodatnih 40 miliona.

Prema rečima gradonačelnice Užica Jelene Raković Radivojević, cilj znatno većeg izdvajanja je da se sugrađani, koji imaju mogućnosti, jave za sufinasiranje mera, dobiju sredstva, jer su mere energetske efikasnosti jedan od bitnih faktora za rešavanje pitanja aerozagađenja u gradu Užicu.

Gradonačelnica je navela da Grad Užice planira da za mere energetske efikasnosti budžetom za 2021. godinu izdvoji još veća sredstva nego protekle godine u iznosu od 45 miliona dinara, navodi se na sajtu grada.

- Jedna smo od retkih lokalnih samouprava koja je u ove svrhe opredelila toliko sredstava u gradskom budžetu. Svesni smo da moramo smanjiti aerozagađenje u našem gradu i da moramo sprovesti sve one mere koje će doprineti da vazduh u našem gradu bude čistiji. Cilj nam je da u narednih par godina pokušamo da sva domaćinstva koja koriste drvo i ugalj za grejanje pređu na gas ili na pelet - kaže Raković Radivojević.

Gradonačelnica je istakla da, iako svesni problema velikog zagađenja tokom zimskog perioda i grejne sezone građani često nisu u mogućnosti da sopstvenim sredstvima urade više na povećanju stepena energetske efikasnosti na svojim porodičnim objektima, zbog toga im dosta znači subvencija koji dobijaju od Grada, za koje svake godine vlada sve veće interesovanje.


Izrada fasade, zamena stolarije, nabavka kotlova na gas i pelet mere su za koje se moglo konkurisati. Ove godine najveće interesovanje kod građana vladalo je za nabavku kotlova na gas gde je subvencije dobilo oko 200 Užičana, oko 100 će zameniti stolariju, a nešto više od 100 do aprila 2021. godine završiće izradu fasade na svojim kućama.

Prema proračunima sugrađana nakon izrade spoljne izolacije i zamene stolarije grejanje na gas doneće uštedu od čak 40% u odnosu na ranije energente drva i ugalj.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.