NavMenu

Jednostavna aplikacija kompanije PlanRadar sa mogućnošću detaljnog pregleda BIM modela

Izvor: Promo Četvrtak, 03.12.2020. 09:15
Komentari
Podeli

(Foto: PlanRadar)
PlanRadar-ov pregledač BIM modela omogućava građevinskim timovima i timovima za nekretnine da ostvare BIM prednosti u pokretu sa pametnom i jednostavnom navigacijom.

Šta je to BIM i u čemu je različit od 3D modela?

Verovatno često čujete reč BIM u građevinskoj industriji a niste u potpunosti upoznati s tim terminom. BIM (eng. Building InformationModeling) koji kod nas važi za "modelovanje informacija o građevinama" je u stvari skup digitalnih informacija o objektu. On u sebi sadrži integrisane informacije svih faza životnog ciklusa jednog objekta - od planiranja, dizajna, izgradnje, efikasnosti do kasnijeg upravljanja objektom. Sada već standardan, 3D prikaz objekta, omogućuje projektantima, učesnicima i investitorima da steknu utisak o dizajnu, obliku i gabaritima nekog objekta. Za razliku od njega, BIM model prikazuje i najmanje detalje objekta, kao što je na primer vrsta materijala sa karakteristikama korišćena u izgradnji bilo kog dela građevine koja čak ide dotle da može da izračuna energetsku efikasnost modela. BIM model je toliko bogat podacima koji se redovno ažuriraju u realnom vremenu, da otklanja sve greške i probleme na koje nailaze tradicionalne metode upravljanja izgradnjom, a od kojih bi izdvojili:

- neusaglašenost raspoloživih softverskih rešenja koje koriste učesnici projekta,

- nekompatibilnost nacrta na gradilištu i u projektantskom birou, bilo da se radi o ažuriranjima ili izvedenom stanju,

- dugi telefonski razgovori i "gubljenje vremena" zbog čestog odlaska na teren i objašnjavanja podizvođačima i ostalim saradnicima gde je problem i kako ga rešiti.

Ako ste iznad prepoznali barem jedan od svojih problema, ovo je pravo rešenje za Vas.

Zašto PlanRadar-ov prikazivač BIM-a?

Kompanije koje su već prešle sa tradicionalnih na digitalne oblike organizovanja svih postupaka projektovanja, izgradnje i održavanja građevine, koriste BIM kao standardni alat u poslovanju. PlanRadar je odnedavno u svoju aplikaciju uvrstio BIM pregledač koji građevinskim timovima i timovima za nekretnine omogućava da u hodu i realnom vremenu raspolažu svim potrebnim podacima o objektu. Kompletni BIM modeli građevina dostupni su za nekoliko sekundi pomoću jednostavne funkcije prevlačenja i ispuštanja.

PlanRadar-ovo rešenje za otvoreni BIM omogućava otpremanje IFC datoteka izvezenih iz Revit-a, ArchiCAD-a, AllPlan-a, Navisworks-a i drugih kao i direktan rad na tim modelima.

PlanRadar-ov BIM pregledač ide dotle da omogućava jednostavno prebacivanje sa 3D modela na 2D nacrte i nazad. Ovo dodatno olakšava evidenciju komentara, kao i distribuciju informacija članovima tima. Informacije se, u odnosu na to kome su potrebne, mogu dostaviti u različitim formatima, a beleške iz PlanRadar-a je moguće ponovo prebaciti u CAD softver. Ovim se praktično zatvara čitav krug razmene podataka na jednom građevinskom projektu.

Zbog čega izabrati baš PlanRadar-ov prikazivač?

Da li ste nekad imali problem kao učesnik projekta da odete na gradilište, dogovorite izmene projekta ili ispravljanje nekog nedostatka, vraćate se u kancelariju da to saopštite saradnicima, menjate projekat, a na kraju zbog propusta u komunikaciji nedostatak bude rešen na pogrešan način ili ostane čak i nerešen? Sada je to prošlost. Sa PlanRadar-om u praksi, svi nedostaci i bilo koja ažuriranja, beleže se direktno na gradilištu ili u kancelariji u realnom vremenu - delegiraju se članovi tima zaduženi za rešavanje istih te se komunikacija odvija direktno i lako. Projektanti, izvođači i osobe zadužene za nadzor, mogu da obavljaju komunikaciju koristeći kako PDF nacrte tako i BIM modele. Bilo da li sedite u kancelariji, nadgledate radove na terenu ili angažujete razne podizvođače, PlanRadar će Vam olakšati posao i uštedeti vreme jer se nova dokumentacija, modeli i izmene dostavljaju na gradilište jasni i u najkraćem mogućem roku. Aplikacija može da se instalira na Majkrosoft Vindous, iOS i Android uređaje, tako da sviračunari, laptopovi, tableti i pametni telefoni uz PlanRadar postaju alat za sprovođenje uspešnih projekata. Upotreba aplikacije je toliko jednostavna da nisu potrebna nikakva dodatna ili opsežna usavršavanja korisnika.

Izvozom i čuvanjem podataka u BCF datoteke koje koriste BIM modeli, PlanRadar vam osigurava komunikaciju sa svim BIM softverima za modelovanje i analizu kao i platformama za upravljanje.

(Foto: PlanRadar)
Iskoristite besplatan probni period...

Tim PlanRadara se potrudio da poslednja unapređenja aplikacije budu podjednako laka za korišćenje i intuitivna kao što je bio slučaj i ranije. BIM modele možete jednostavno učitati iz bilo kog softvera što omogućava povezivanje različitih profila stručnjaka – arhitekata, inženjera, građevinaca na terenu, itd.

Bojan Petković, direktor kompanije PlanRadar za jugioistočnu Evropu ističe da je poslednja inovacija u PlanRadar-u, BIM prikazivač, samo još jedan u nizu od koraka koji ova kompanija preduzima da bi inženjerima u regionu ponudila sveobuhvatan i prihvatljiv alat za svakodnevno poslovanje. On je istakao da je cilj ovog proširenja aplikacije omogućavanje investitorima,rukovodiocima gradilišta i menadžerima velikih objekata da posluju efikasnije i sa većim uštedama.

Aplikacijom PlanRadar se u svetu vodi preko 25.000 projekata na nedeljnom nivou, a svaki pojedinačni korisnik u sedmici uštedi čak 7 radnih sati. Priključite se globalnom uspešnom timu od više hiljada korisnika iz 40-ak zemlje sveta.

PlanRadar aplikacija dostupna je i na srpskom jeziku a svim zainteresovanim obezbeđen je i besplatan period upotrebe od mesec dana.

Svi zainteresovani korisnici će, u četvrtak, 10. decembra, moći da se upoznaju sa praktičnim aspektima korišćenja BIM pregledača u PlanRadar aplikaciji i na besplatnom webinaru, u organizaciji PlanRadara i Baldinistudija. Između ostalog, biće demonstrirani i izvoženje BIM modela iz CAD programa, njihovo uvođenje u PlanRadar, prikupljanje informacija, kao i njihovo prebacivanje u CAD program za dalju obradu podataka i izveštavanje, čime se postiže bolji uvid u projekte, kontrola troškova i poštovanje rokova.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.06.2024.  |  Finansije

NBS pripremila nacrt izmena i dopuna Zakona o platnim uslugama - Šta su novine?

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da je pripremila Nacrt izmena i dopuna Zakona o platnim uslugama i pozvala građane, stručnu javnost i sve druge zainteresovane da u okviru javne rasprave, svoje sugestije i primedbe na pomenute nacrte propisa dostave do 27. juna. Cilj predloženih izmena i dopuna Zakona o platnim uslugama pre svega je, kako se navodi, da se dodatno podstaknu inovacije na tržištu i obezbedi veća konkurencija i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.