Izvor: Južne vesti | Sreda, 02.12.2020.| 17:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

Na proleće rekonstrukcija mozaika u formi mape Vranja

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Pixabay / JamesDeMers)
Mozaik u formi mape Vranja na centralnom platou Trga Republike, koji je poslednjih nekoliko godina oštećen, konačno je prepoznat kao umetničko delo, a na proleće bi trebala da bude odrađena rekonstrukcija, potvrdio je za Južne vesti direktor Narodnog muzeja Saša Stamenković.

Ovaj mozaik ispred spomenika Čika Mitketa, u blizini Gradske uprave i zgrade Načelstva, koje datira od 1975. godine, delo je akademskog slikara i grafičkog dizajnera Stevana Čukića. Već decenijama je kultno mesto za okupljanje na otvorenom, a poslednjih godina je na meti huligana.

Iako je sanacija mape bila najavljena pre dve godine, direktor Narodnog muzeja Saša Stamenković kaže da je ona sada zaštićena od daljeg uništavanja, a na proleće će biti urađena i rekonstrukcija.

- Muzej je pokrenuo inicijativu za zaštitu mape jer je to autorizovano umetničko delo, to je mozaik u formi mape grada, star već više od pola veka. Grad i Narodni muzej su u obavezi da je kao umetničko delo zaštite i konzerviraju. Iz Centralnog instituta za konzervaciju u Beogradu su proverili stanje i dali predlog kako da se to zaštiti. Sada je zaštićena da ne bi došlo do devastiranja i uništavanja, a s proleća će se uraditi konzervacija - kaže Stamenković.

Kako je proteklih godina više puta bila na meti huligana i zbog toga oštećena, u planu je i adekvatna zaštita od daljih oštećenja, dodaje Stamenković, a jedna od ideja je postavljanje armiranog stakla preko mozaika.

Novoizgrađeni kompleks oko Spomenika oslobodiocima Vranja - Čika Mitketa otvoren je 7. jula 1975. godine na Dan ustanka naroda Srbije. Sam mozaik je napravljen od prirodnog kamena u boji, a na njemu su se mogle naći sve ulice i važniji objekti u Vranju.

Poslednjih nekoliko godina, mapa je više put bila oštećena na nekoliko mesta, a mozaiku su nedostajali čitavi delovi.

Mapa je poslednji put rekonstruisana januara 2018. godine, a kompletno obnavljenje je bilo najavljeno za neki budući period.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.