Izvor: Tanjug | Sreda, 02.12.2020.| 16:45
Izdvojite članak Odštampajte vest

Evropski poslanici izglasali pravo zaposlenih koji rade od kuće da se isključe sa interneta i mejla

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/StartupStockPhotos)
Poslanici Evropske unije danas su glasali za pravo zaposlenih koji rade od kuće da se isključe sa interneta i imejla u određenim trenucima.

U rezoluciji parlamentarci navode da bi isključivanje trebalo da bude temeljno pravo i žele da Evropska komisija izradi pravila koja će ljudima omogućiti određeno slobodno vreme u trenutku kada postoji pritisak na njih dok rade kod kuće, preneo je AP.

- Pandemija Kovid-19 iz temelja je promenila naš način rada i moramo ažurirati svoja pravila kako bismo sustigli novu stvarnost - rekao je malteški poslanik, socijalista, Aleks Agius Saliba, koji je predvodio rad na rezoluciji.

- Posle meseci rada na daljinu mnogi radnici pate od negativnih neželjenih efekata kao što su izolacija, umor, depresija, bolesti mišića ili očiju. Pritisak da se uvek bude dostupan raste - naveo je Saliba i dodao da je rad od kuće izazvao premor i doveo do neplaćenog prekovremenog rada.

Rezolucija, koja nije obavezujuća doneta je sa 31 glasom za i šesti protiv i i 18 uzdržanih u Odboru za zapošljavanje Evropskog parlamenta.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.