NavMenu

Kupovina aviona rešenje za male zemlje

Izvor: Mina Sreda, 02.12.2020. 16:25
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija)
Kupovina aviona je rešenje za male zemlje koje žele da imaju funkcionalne kompanije, ocenio je izvršni direktor nacionalnog prevoznika Montenegro Airlines (MA), Vlastimir Ristić i dodao da je iznajmljivanje aviona loša opcija.

- Kupovina aviona je rešenje za male zemlje koje žele da imaju funkcionalne kompanije. Iznajmljivanje aviona je loša opcija, jer mala tržišta ne mogu osigurati nalet koji opravdava fiksnu rentu - rekao je Ristić za vazduhoplovni portal analitičara Alena Šćurica, Zamaaero.

On je kazao da lizing ima smisla samo ako se fiksna renta razbije na veliki nalet. U suprotnom slučaju fiksni troškovi gutaju svaki rad.

Ristić se složio da je sada dobro vreme za kupovinu ili lizing aviona, posebno Embraera, kojih ima velik broj sveže prizemljenih. U pitanju su avioni koji nisu jako stari i imaju relativno mali broj sati leta.

On smatra i da male zemlje moraju finansirati avijaciju, ali da pritom mogu birati da li će finansirati svoju ili tuđe kompanije.

Ristić je podsetio da u slučaju finansiranja svoje kompanije novac ostaje u zemlji, a zapošljava se domaća radna snaga, koja plaća poreze i troši plate u svojoj državi.

On je kazao da je još važnije to što tada država upravlja svojim destinacijama i ulaže u linije koje vremenom postaju ozbiljan turistički tok.

Jednako tako država upravlja svojim avionima u kriznim situacijama, što potvrđuje upravo situacija sa pandemijom Covid-19.

Ristić je naveo i da je MA spreman za prevoz vakcine, te da samo čeka odluku Vlade kako bi ona za par sati bila na raspolaganju građanima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.