Izvor: Tanjug | Sreda, 02.12.2020.| 14:43
Izdvojite članak Odštampajte vest

Britansko "da" Fajzerovoj vakcini uticalo na rast akcija

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Ralf Kleemann/shutterstock.com)
Na vest da je Britanija prva u svetu odobrila upotrebu Fajzerove vakcine Londonska berza je jutros reagovala rastom.

Indeks najlikvidnijih akcija Londonske berze FTSE 100 nadmašio je danas regionalne rivale, ojačavši za 0,1% nakon informacije da će Britanija već sledeće nedelje početi da koristi vakcinu protiv korone, koju su zajedno razvile kompanije BioNTech i Fajzer.

- Ekonomski izgledi će se poboljšavati, kako se vakcine budu odobravale i uvodile - kaže Simona Gambarini, tržišna analitičarka u kompaniji Capital Economics.

Prema agenciji Reuters, indeks FTSE 100 se približava nivoima na kojima je bio pre pandemije, oporavivši se za 60% u odnosu na najniže vrednosti iz marta.

Akcije BioNTeka koje kotiraju na Frankfurtskoj berzi skočile su za 7,5% nakon što je Britanija rekla "da" njihovoj vakcini.

I indeksi na Vol Stritu su noćas ponovo obarali rekorde, a i azijske berze nastavljaju da se kreću oko istorijski visokih nivoa.

Talas optimizma je zapljusnuo svetska tržišta kapitala povodom prvih ohrabrujućih izveštaja o efikasnosti vakcina protiv Kovida-19, uz nadu da će to podstaći brži ekonomski opravak.

Tokom poslednjih mesec dana, od kada su zaređale pozitivne vesti o Kovid vakcinama, cene akcija na svetskim berzama gotovo neprekidno rastu, jer investitori očekuju da će početak vakcinacije doprineti normalizaciji privredne aktivnosti i da će se najveće svetske ekonomije brzo oporaviti od posledica korona krize.

I pored uspona investicionog raspoloženja na tržištima kapitala, evropske berze su skliznule danas, pri čemu je panevropski indeks STOKS 600 oslabio za 0,3% povučen padom akcija iz automobilskog sektora.

- Do ovoga dolazi nakon višenedeljnog snažnog rasta cena akcija na evropskim tržištima podstaknutog vestima o razvoju vakcina, i nije neobično da bude dana kada će njihova vrednost blago splasnuti. U svakom slučaju, ne smatram da će ovo predsatvljati početak korigovanja cena naniže, jer će nam verovatno stizati još više pozitivnih vesti u vezi sa vakcinama - kaže Simona Gambarini.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.