Izvor: Beta | Sreda, 02.12.2020.| 13:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

Preduzetnici na protestu traže otpis poreza i doprinosa za državne minimalce

Ilustracija
Ilustracija (Foto: kstudija/shutterstock.com)
Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije organizovalo je danas protest ispred Ministarstva finansija u Beogradu. Oni zahtevaju otpis poreza i doprinosa za mesece za koje je država isplatila minimalne zarade ili deo zarade, te pomoć ugroženim sektorima u skladu sa padom prihoda i merama ograničenja koje su im nametnute u vreme pandemije.

Na protestu je nekoliko stotina članova Udruženja koji traže razgovor s nadležnima. Tokom skupa poštuju epidemiološke mere, a saobraćaj u Ulici admirala Geprata je obustavljen.

- Ovo je samo protest upozorenja, zato se nismo masovnije okupljali. Tražimo da razgovaramo o pomoći privredi koja je 'na respiratoru' - rekla je agenciji Beta zastupnica Udruženja Slađana Trajković.

Zahtev tog udružena je i pravedan model uvođenja frilensera u poreske tokove i promenu poreskog sistema kako bi bio progresivan, pravedniji i transparentniji, rečeno je novinarima.

Predstavnica Udruženja Milena Amon je zatražila i ukidanje kategorija akontacija poreza na dobit i podizanje iznosa minimalaca da bruto ostane isti, a porezi i doprinosi da ne prelaze ukupno 10%, i da je nakon toga potrebno uvesti progresivne poreske stope.

Dodala je da se očekuje da će od 1. januara 200.000 ljudi ostati bez posla ukoliko se nastavi dosadašnje vođenje privrede.

- Pandemija je otkrila i pokazala greške u poreskom sistemu, a loše se pokazala represija poreske i drugih inspekcija prema privatnicima u ovom teškom trenutku - ocenila je Amon.

Dodala je da se mere ograničenja donose bez ikakve konsultacije s privrednicima i da ne mogu biti jednostrane.

Predstavnik Udruženja turističkih agencija Srbije (UTAS), Dragan Subotić, naveo je da male posredničke turističke agencije čine srž tog sektora u Srbiji, a mađu njima su dve trećine najugrožene.

- Presekom stanja 30. novembra utvrđeno je da je 975 direktno zaposlenih u turističkom sektoru agencija ostalo bez posla, dok će ih od 1. januara 2021. godine prema predviđanjima biti 1.783 - naveo je Subotić.

On je kazao da je Vlada pomogla turistički sektor isto koliko i bilo koji drugi iako je turistički sektor najugroženiji.

- Dogodilo se i to da su i sve turističke agencije - organizatori putovanja ostale bez polisa osiguranja po odluci određenih osiguravajućih društava koja su se ujedinila i stvorila monopol - rekao je Subotić.

Predstavnik UTAS-a je naveo da su tri osiguravajuće kuće dale turističkim agencijama ;ponude ;za polisu od insolventnosti, koja je identična i 300% skuplja nego u februaru ove godine.

- Najjeftnija polisa košta 8.000 evra, čime je 90% organizatora onemogućeno da dođe do polise, ne zbog novca, već zbog kontigenta od 40 polisa koje su dale osiguravajuće kuće - naveo je Subotić.

Dodao je da se i pored toga zahtevi za kredite ne obrađuju iako su neophodni za održavanje i insolventnost.

Subotić je zaključio da je potrebno da se formira radna grupa Ministarstva turizma da bi rešavala probleme.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.