Izvor: Priče sa dušom | Sreda, 02.12.2020.| 12:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

Tri žene u Bukoviku kod Aranđelovca vode prvi eko hostel na selu

Jelena, Gabriela i Nevenka
Jelena, Gabriela i Nevenka (Foto: Priče sa dušom / DeKovach)
Pre uređene poljane na kojoj se nalaze stolovi i stolice od recikliranih paleta i koturova od kablova nalazi se mini-ranč sa kozama i jarićima o kojima se u poslednje vreme brine Hoze iz Kolumbije. Po ulasku u dvorište kafića sa leve strane su neobičan sto i oslikane ptičice na zidu - mural mladog Halila iz Turske, jednog od ovdašnjih volontera.

A desetak metara dalje, takođe na zidu, njegov instagram kutak za fotografisanje sa anđeoskim krilima.

Skoro sve što se vidi u eko-hostelu Branč u Bukoviku na 2,5 km od centra Aranđelovca napravljeno je od recikliranih materijala, u skladu sa ekološkim principima, pišu Priče sa dušom.

Ovaj koncept po uzoru na svetske smeštajne kapacitete u Bukovik kraj Aranđelovca donela je Jelena Obradović (53) osnivačica Branča. Njena ćerka Gabriela Janković (29) zadužena je za marketing i organizaciju tim bildinga, a ćerkina zaova Nevenka Bošković (24) radi kao animator za decu i komunicira sa gostima.

Ideja je da se koriste obnovljivi izvori energije, pa sijalice koje u večernjim satima osvetljavaju prostor rade na solarnu energiju, klupe u kafiću, kao i kauči u hostelu napravljeni su od paleta, ljuljaške za decu od automobilskih guma, za lampe su korišćene kutlače, svrdla i preslice, za lustere burići, naćve i obramice, a sedi se na dušecima cvetnih dezena donetih sa bakinog tavana iz beogradske vile.

Gotovo sve lampe i lusteri su napravljeni od kolekcije etno-predmeta pronađene na tavanu Ike Floride, Jeleninog deda-ujaka Ilije Gligorijevića, svetski poznatog arhitekte i slikara, koji je projektovao brojne enterijere klubova na Floridi u Čikagu, po Evropi (čuvena londonska diskoteka Kauntdaun i Cepelin u Beogradu), ali ostao upamćen i po najboljim beogradskim žurkama.

Voda se greje preko kotla na pelet, a prema rečima osnivača ove ideje, jedna od retkih novih i kupljenih stvari su dušeci od memori pene na krevetima.

Jelena na imanju u susednim Vukosavcima obrađuje organski kupinjak i malinjak, a kupine i maline nudi svojim gostima u hostelu u vidu rozea i voćnih šejkova.

Osim porodica i kampera, u Branč dolaze i strani turisti i volonteri. Oni dobijaju krevet i jedan obrok dnevno, a zauzvrat rade od četiri do šest sati u samom hostelu, u Konjičkom klubu, na farmi koza ili nude svoje usluge.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.