Izvor: eKapija | Sreda, 02.12.2020.| 11:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

Planirana nova saobraćajnica u blizini Palićkog jezera

U vrhu Ulica 6. Nova
U vrhu Ulica 6. Nova (Foto: Print screen / PDR / JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica)
Nacrt Izmene dela Plana detaljne regulacije za deo obalnog pojasa Palićkog jezera (zapadna i južna obala IV sektora i obala III sektora) nalazi se na javnom uvdu do 7. decembra.

Naručilac i investitor je Grad Subotica, a obrađivač JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica.

Delovi koji su Planom (koji se menja) bili planirani za saobraćajnice, novim rešenjem (Izmenom plana) pretežno su planirani za površine ostale namene - poljoprivredno zemljište. Izmenom plana kroz kp. 13109/1 K.O. Donji grad planiran je novi ulični prodor - nova saobraćajnica.

Izmenom plana detaljne regulacije pored državnog puta sa leve strane planirana je izgradnja biciklističke staze.

Predmetnom Izmenom plana stvoriće se uslovi za racionalnije korišćenje građevinskog zemljišta (uz uvažavanje i poštovanje interesa vlasnika na predmetnom prostoru) koje će pozitivno uticati na racionalnije funkcionisanje saobraćaja i na očuvanje prirodnih i stvorenih vrednosti.

Osnovni ciljevi izrade plana su:

- korekcija saobraćajnih rešenja u cilju boljeg i racionalnijeg funkcionisanja saobraćajne mreže na predmetnom prostoru;
- rekonstrukcija i dogradnja postojeće komunalne infrasrukture;
- očuvanje prirodnih i stvorenih vrednosti, poboljšanje kvaliteta životne - prirodne sredine radi očuvanja biodiverziteta područja, sa akcentom na poboljšanju kvaliteta jezerske vode, ekosistema jezera, što će doprineti unapređenju ekološkog statusa jezera i okoline, a sve u skladu sa utvrđenim režimima zaštite za obuhvaćeno područje koje se nalazi unutar zaštićenog područja Parka prirode Palić.

A. K.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.