NavMenu

Pokrenut projekat brze saobraćajnice koja će spojiti Bačku i Banat - Od mađarske do rumunske granice 100 km/h u četiri trake

Izvor: eKapija Utorak, 01.12.2020. 15:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: LIUSHENGFILM/shutterstock.com)Ilustracija
Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine oglasio je rani javni uvid u materijal za izradu Prostornog plana područja posebne namene (PPPPN) infrastrukturnog koridora granični prelaz sa Mađarskom (Bački Breg)-Sombor-Kula-Vrbas-Srbobran-Bečej-Kikinda-granični prelaz sa Rumunijom (Nakovo).

Reč je o brzoj saobraćajnici kroz Bačku i Banat koja će povezati Sombor i Kikindu i granične prelaze s Mađarskom i Rumunijom, čija je izgradnja najavljena prošle godine.

Kako je navedeno u Planu, ovaj putni pravac predstavlja krak primarne mreže puteva Srbije koji treba da ubrza i učini efikasnijim postojeće daljinske tokove na magistralnom pravcu od granice sa Rumunijom, ka Kikindi, Novom Bečeju, Bečeju, Srbobranu, Kuli, Vrbasu, Somboru i granici sa Mađarskom. U sistemu putne mreže Srbije ta buduća saobraćajnica predstavlja osnovnu vezu istoka i zapada Vojvodine.

- Izradom i usvajanjem PPPPN-a ovog infrastrukturnog koridora obezbediće se neophodni planski i prostorni uslovi za poprečno saobraćajno povezivanje na pravcu istok-zapad (granica Rumunije–granica Mađarske) preko autoputa E-75 i reke Tise kao perspektivnog međunarodnog plovnog puta – precizira se u planskoj dokumentaciji koju je izradilo JP Zavod za urbanizam Vojvodine.

Planirana trasa puta počinje od graničnog prelaza sa Mađarskom (Bački Breg) i ide preko Bezdana duž postojećeg puta do Sombora, kroz teritoriju grada Sombora i opština Kula i Vrbas i Srbobran (obilazeći građevinska područja pojedinih naselja).

Od Srbobrana do Bečeja trasa prolazi van građevinskih područja naselja dok će se za trasu preko reke Tise u sklopu izrade idejnog rešenja, istražiti najpovoljnija mogućnost prelaza.

U nastavku, neposredno ispred naselja Novi Bečej trasa se prelazeći kanal DTD vodi novim koridorom i delimično obilazi građevinsko područje Novog Bečeja, dobijajući ulogu jugoistočne obilaznice. Nakon toga planirana trasa se dalje pruža ka zapadu ka granici sa Rumunijom, kroz teritorije opštine Novi Bečej i grada Kikinde, da bi se završila na granici sa Rumunijom (granični prelaz Nakovo).


Saobraćajnica se projektuje za kretanje vozila brzinom od 100 kilometara na sat, u četiri vozne trake širine od po 3,5 metara.

Dodaje se da će izgradnja ove brze saobraćajnice direktno doprineti bržem razvoju obuhvaćenog prostora AP Vojvodine, a posebno segmenata lokalnih samouprava koje se neposredno vezuju za ovaj koridor.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović nedavno je najavio je izgradnju ove saobraćajnice, rekavši da je iz budžeta za iduću godinu izdvojeno 100 mil EUR za izgradnju tog puta, kao i da se početak radova očekuje u septembru 2021. a završetak u roku od dve i po godine.

Kako je ranije najavljivano, izgradnja saobraćajnice koštaće od 420 do 430 mil EUR.

B. Petrović


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Energija, Finansije

Struja za privredu Srbije od 1. maja jeftinija 25%?

Električna energija za komercijalno snabdevanje u Srbiji, odnosno za privredu, trebalo bi da pojeftini od 1. maja za oko 25% jer su pale cene tog energenta na tržištu, rekao je stručnjak za energetiku Željko Marković. On je za Betu rekao da je Elektroprivreda Srbije (EPS) cenu električne energije za privredu ugovarala zavisno od cena na tržištu i da je taj način izmenjen zbog energetske krize, kada su višestruko skočile. - Cene za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.