NavMenu

Posle gradonačelnika Moskve i Miroslav Mišković kupio plac na Luštici kod Herceg Novog, u planu izgradnja etno-sela

Izvor: Politika Sreda, 16.11.2005. 14:49
Komentari
Podeli
Na poluostrvu Luštica, naspram Herceg-Novog, strani i domaći biznismeni ubrzano kupuju zemljište od meštana. Ukupno 35 kvadratnih kilometara poluostrva imovina su 413 stanovnika, vojske i opštine.

Turistički procvat ovog mesta započeo je pre osam godina kada je prvi biznismen iz Moskve kupio zemlju i izgradio vilu u uvali Žanjice. Ovih dana katastru u Herceg-Novom podnet je zahtev za upis 12 parcela koje je na ime svojih najbližih kupio vlasnik Delta kompanije Miroslav Mišković. Prema našim saznanjima on u Malim Rosama, na Luštici, planira podizanje turističkog etno-sela.

Poluostrvo Luštica, koja čini čak četvrtinu hercegnovske opštine, nema gotovo nikakvu infrastrukturu, ostala je „divlja” i nedirnuta jer je godinama njome gazdovala vojska. U podnožju Luštice prokopano je više tunela za smeštaj podmornica i vojnih brodova, a mornarica je koristila najbolje lokacije za magacine i vežbe.

Nedavni tender u kome je rusko–crnogorsko–srpski konzorcijum kupio od vojske 100 000 kvadrata na rtu Arza za skoro 4,5 miliona evra doveden je u pitanje jer je zemljište vlasništvo opštine. Osnovni sud u Herceg-Novom doneo je privremenu meru zabrane upisa novih vlasnika u zemljišne knjige. Pošto su opštinari raspoloženi za dogovor sa Vojskom izvesno je da neće osujetiti dolazak novih vlasnika.

Ruski državljani tvrde da se na Crnogorskom primorju osećaju kao kod kuće. Pored onih koji duž obale kupuju hotele sve više je, kao na Luštici, vlasnika porodičnih vila. U zaleđu uvale Žanjice oko stotinu ruskih državljana podiglo je kuće, a nedavno im se pridružio i moskovski gradonačelnik Jurij Luškov. Posle njih doći će i Amerikanci, kažu upućeni, jer je jedan američki biznismen, inače poznat kao donator u Republici Srpskoj, najavio kupovinu čak tri miliona kvadrata od rta Arza do Plave špilje.

Žanjice, pored Arze, Mirišta i Rosa, lokacije su i naselja za koja vlada najveće interesovanje. Zemljište na Luštici, u delu na obali, prodaje se po 100 evra za kvadrat i cene rastu.

Mišković, koji poseduje vilu u hercegnovskom naselju Savina, kao i kuću na Luštici, ima projekat za etno-selo koje će očuvati primorski ambijent kamenih kuća i primorske flore. U Herceg-Novom su nam potvrdili da je u toku otkupljivanje zemljišta od meštana u Malim Rosama gde bi na jednom i po hektaru površine trebalo da se izgradi naselje kamenih kuća, od kojih neke već postoje, sa po dva apartmana. Naselje bi imalo i mali mlin, preradu maslina za ulje, u njemu bi se pravilo i vino.

Etno-selo se poklapa sa urbanističkim planom za taj deo Luštice jer tu predviđa turističko naselje, a Mišković je, po rečima upućenih u ovaj posao, prvi investitor koji je u Herceg-Novi došao sa idejom koju bi i drugi trebalo da slede.

Opštinski urbanistički planovi na Luštici predviđaju izgradnju hotela sa 2.000 kreveta, naselja za 3.000 vikendaša, uređenje 35.000 kvadrata plaža.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.