NavMenu

Udruženja turističkih agencija: Garancije putovanja nisu u skladu sa propisima

Izvor: Beta Utorak, 01.12.2020. 13:13
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: sebra/shutterstock)Ilustracija
Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) i Asocijacija nezavisnih turističkih agencija Srbije (ANTAS) ocenili su danas da garancije putovanja nisu u skladu sa postojećim propisima iako ih država subvencioniše, te da takve ne štite novac i interese putnika u slučaju insolventnosti ili bankrota agencije.

- Agencija za privredne registre (APR) odobrava izdavanje takvih garancija o putovanju iako pravni akti nisu usklađeni, a Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija upućuju na APR za dalja pojašnjenja iako se radi o privrednoj aktivnosti za koju je to Ministarstvo nadležno i koje je dužno da prati primenu i efikasnost svojih propisa u praksi - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je u Pravilniku o garancijama putovanja od 15. novembra ove godine jasno navedeno da se "garancijom putovanja ne može ugovoriti isključenje od odgovornosti davaoca garancije", ali se u ugovorima osiguravajućih kuća i turističkih agencija navodi više situacija kada se primenjuje izuzeće.

Ističe se da su među primerima kada garancija ne važi mere državnih organa koji utiču na nastanak osiguranog slučaja, zatim kada putnici nisu isplatili celokupan aranžman, viša sila kao događaj na koji agencija nema uticaj i čije su posledice neizbežne uprkos dužnoj pažnji.

- To znači da garancije neće pokriti štetu ukoliko je ona nastala kao posledica vanrednog stanja i pandemije, što ostavlja putnike potpuno nezaštićenima iako su njihova putovanja osiguranana polisama koje su nekoliko puta skuplje nego početkom ove godine, a agencije ispunjavaju sve zakonske norme poslovanja - navodi se u saopštenju ta dva udruženja.

ANTAS i UTAS su zatražili da resorno Ministarstvo razmotri predloge koji dolaze iz realnog sektora, a kako bi se pre svega zaštitio interes putnika.

- Apelujemo na Ministarstvo da u javnosti ne plasira netačne podatke o broju agencija koje su dobile licencu za poslovanje, cenama polisa od insolventnosti, broju otpuštenih radnika i slično, već da iznesu činjenice i probleme na koje ukazujemo mesecima - navodi se u saopštenju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.09.2023.  |  Agro

Ministarka: Odluka o zatvaranju Mitrosa nije konačna

Kompanija Mitros u Sremskoj Mitrovici prošle nedelje je radnike i javnost obavestila da će obustaviti proizvodnju. Odluka je doneta nakon detaljne analize, a tačan datum biće naknadno utvrđen, saopštava kompanija. U Sindikatu kažu da im je rečeno da će sva prava oko 500 zaposlenih biti ispoštovana. Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković poručuje da odluka o zatvaranju nije konačna, prenosi Danas. Ministarka poljoprivrede

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.