NavMenu

Zahuktala se fabrička aktivnost u Kini najbrže u 10 godina

Izvor: Tanjug Utorak, 01.12.2020. 11:13
Komentari
Podeli
(Foto: crystal51/shutterstock.com)
Aktivnost u kineskom fabričkom sektoru ubrzala se u novembru najbržim tempom u poslednjih 10 godina, uz oporavak druge najveće svetske ekonomije na nivo pre pandemije koronavirusa, pokazuju rezultati zajedničkog istraživanja kompanija Kajsin i Markit.

Indeks menadžera nabavke (PMI), koji izračunavaju Kajsin i Markit, porastao je u novembru na 54,9 poena sa oktobarskih 53,6 boda, ostajući sedmi mesec zaredom znatno iznad nivoa od 50 poena koji razdvaja rast od pada, prenosi Rojters.

Ipak, rastući broj slučajeva Kovida-19 i najnovije mere zatvaranja nekih glavnih kineskih trgovinskih partnera mogli bi da uspore potražnju za kineskim izvozom, koji je do sada bio iznenađujuće otporan, upozorava se u izveštaju.

Najnoviji PMI indeks kineskog fabričkog sektora je najviši od novembra 2010. godine, i dolazi nakon objave zvaničnog vladinog podatka o proizvodnoj aktivnosti u velikim i državnim preduzećima, a prema kojem se proizvodnja u tim kompanijama ubrzala najjače u više od tri godine.

Porast kupovina preko interneta u novembru ukazao je na snažnu tražnju potrošača, što je ojačalo poverenje malih i srednjih preduzeća.

Ekonomski indikatori, počev od trgovine do proizvođačkih cena, nagoveštavaju dalji rast kineskog industrijskog sektora.

- Proizvodnja je nastavila da se oporavlja i ekonomija se sve više vraća u normalu kako iščezavaju uticaji epidemije Kovid-19 u zemlji - napisao je Vang Dže, viši ekonomista iz Kajsin Insajt Grupe, u napomeni objavljenoj u istraživanju.

Nove izvozne narudžbine su takođe dostigne desetogodišnji rekord, ali je stopa njihovog rasta skromnija od one koju beleži proizvodnja.

Istraživanje sprovedeno u privatnom sektoru pokazalo je i da su kineske fabrike treći mesec uzastopno povećale zapošljavanje novih radnika.

Analitičari predviđaju da će kineska privreda ove godine porasti za oko 2%, što je najslabije od 1976. godine ali daleko jače ostalih vodećih svetskih ekonomija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.