Izvor: seebiz.eu | Utorak, 01.12.2020.| 08:35
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nemačka najavljuje kraj velikodušne pomoći malim preduzetnicima

Nemačka vlada najavila je prestanak pomoći u sadašnjem obimu malim preduzetnicima zbog gubitaka izazvanih merama protiv širenja koronavirusa.

- Mi zasigurno ne možemo na neodređeno vreme deliti ovako opsežnu pomoć koja se temelji na prometu - rekao je u ponedeljak ministar ekonomije Peter Altmajer u razgovoru za javni servis Dojčland radio.

Šef kancelarskog ureda i koordinator tzv. korona-kabineta Helge Braun rekao je za dnevnik Handelsblat da država nije trajno sposobna da finansira pomoć koja se temelji na prometu ostvarenom u istom razdoblju prošle godine.

- Promet ne može biti jedini kriterijum - rekao je Braun.

Nemačka vlada za preduzetnike koji su pogođeni merama za novembar i decembar, pri čemu јe uglavnom rеč o ugostiteljskim i kulturnim objektima, u ime pomoći isplaćuje do 75% od prometa ostvarenog u istim mesecima prošle godine, prenosi SEEbiz.

Juče su objavljeni detalji studije Instituta nemačke ekonomije (IW) koji pokazuju da država na ovaj način, zbog nepreciznog odnosa prema fiksnim troškovima preduzetnika, isplaćuje i do 10 mlrd EUR više nego što je potrebno.

Studija zaključuje da neki manji preduzetnici tako finansijski bolje prolaze nego kad bi smeli normalno da nastave s radom.

Braun je rekao da će i dalje "biti pomoći za ekonomiju", ali da se modaliteti proračuna moraju promeniti.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.