Izvor: RTCG | Ponedeljak, 30.11.2020.| 16:12
Izdvojite članak Odštampajte vest

Sir sa Farme Miljanić iz Nikšića uskoro na trpezama širom EU

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Pixabay / AlbanyColley)
Prvi put na tržištu Evropske unije naći će se i mlečni prozvodi iz Crne Gore i to zahvaljujući Farmi Miljanić iz Nikšića čiji je sir prošao stroge evropske procedure. Broj crnogorskih kompanija koje svoje proizvode mogu da plasiraju na tržište Evropske unije polako raste, a takozvani evropski izvozni broj dosad je dobilo 19 objekata širom Crne Gore.

Od malog porodičnog biznisa do firme koja će uskoro svoje sireve plasirati na tržište EU. To je put koji je porodica Miljanjić iz Nikšića prošla nakon, kako kažu, osam godina teškog i posvećenog rada. Njihova sirara ovih dana dobila je EU izvozni broj čime su postali prva crnogorsaka firma iz sektora mlekarstva čiji su prozvodi ispunili sve zahteve Brisela.

- Ponosan sam što će se sir "lider", prvi crnogorski sir, naći na evropskom tržištu. Ponosan sam na svoju porodicu koja mi značajno pomže u celom projektu, na sve svoje zaposlene, na sve svoje kooperante, jer imamo najbolje mleko, kozje i ovčje, u Crnoj Gori i ovo je zajednički uspeh - kaže vlasnik Radivoje Miljanjić.

Kad kaže zajednički Radivoje, pojašnjava, misli i na pomoć koju je dobio od države na putu do zahtevne EU trpeze. Insitucije su prvo usvojile evropsku legislativu, usaglašani su i primenjeni strogi standardi bezbednosti hrane, pa je danas u Crnoj Gori 19 objekata iz sektora proizvodnje hrane koji imaju izvozni broj, a još preko 65 ispunjava te standarde.

- Stavljanje na listu objekata, iz trećih zemalja, iz kojih je dozvoljen uvoz u EU, ili kako mi to popularno zovemo izvozni evropski broj, daje konkurentsku prednost, odnosno daje garanaciju da je sistem zemlje usaglašen sa evropskim standardima i da su objekti usaglašeni sa evropskim standardima - objašnjava direktorica Uprave za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vesna Daković.

- Krajnje strogo, profesionalno, do svih mogućih detaljaa, sve što radite morate dokazati, morate imati papir da ste dokazali laboratrijski da je to zdravo, da je to čisto i da je to ispravno. Postoje tu celi alati za kontrolu - dodaje Miljanić.

Daković ističe da su, uprokos epidemiji, već pojedine crnogorske kompanije sklopile aranžmane na EU tržištu.

- Tako da je u periodu zatvaranja čitave Evrope, kompanija Mesopromet krenula da izvozi za Nemačku - kaže ona.

Evropsko tržište ima oko 500 miliona stanovnika pa je i Radivoje sada na slatkim mukama.

- Imamo kupce sa kojima pregovaramo još od marta, koji nas je podstakao da krenemo baš u ovoj godini kada je korona pritisla sve i zaustavila procese, znači prvo će to biti Slovenija, pregovaramo sa Hrvatskom, Nemačkom i Češkom - kaže Miljanić.

Zaključuje da je ovo veliki dan za sektor mlekarstva, jer otvara nove i velike mogućnosti za sve u repro lancu.

- Onda će za sve one koji sada imaju male buljuke koza i ovaca moći da prošire svoja stada i uvećaju proizvodnju i samim tim svi zajedno ćemo izvoziti znatno veće količine, nego što smo prodavali na crnogorskom tržištu - dodaje on.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.