NavMenu

Mala i srednja preduzeća u kontekstu Covid-19 krize - Da li će kratkoročna rešenja ostaviti dugoročne posledice?

Izvor: eKapija Ponedeljak, 30.11.2020. 13:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Nonwarit/shutterstock.co)Ilustracija
Centar za visoke ekonomske studije (CEVES) organizuje onlajn panel diskusiju "MSP u kontekstu Covid-19 krize: kratkoročna rešenja - dugoročne posledice" 1. decembra od 12 časova.

Tokom onlajn panel diskusije biće razmatrani dosadašnji efekti koje je COVID-19 kriza imala na privredu Srbije, sa naročitim osvrtom na poslovanje MSP i na adekvatnost dosadašnjeg odgovora Vladine politike.

- Statistika ukazuje na relativno snažan oporavak privrede od udara vanrednog stanja, kako u drugoj polovini II kvartala, tako i u III kvartalu. Postavlja se pitanje – da li je i kako to moguće? Mnogi ipak prolaze kroz velike teškoće. Reč je, smatramo, o dugoročnijim procesima koje kriza nije (za sad) zaustavila, kao i o diferenciranom efektu koji kriza ima na različite delove privrede. Postavlja se, stoga, pitanje adekvatnosti dosadašnjeg "linearnog i "horizontalnog" pristupa zvanične politike u podršci privredi-ili njenom odsustvu. Zašto odlagati zatvaranje kafića i sličnih mesta okupljanja umesto da im se konzistentno pruža podrška? - navode organizatori.

Dodaje se i da je ova kriza je po mnogo čemu atipična i, za razliku od globalne finansijske krize, ovog puta nije u opasnosti toliko neposredni potencijal rasta.

- Ova kriza može imati značajan efekat na dalje i dublje raslojavanje srpske privrede i društva, jer pogađa upravo neke od njihovih najranjivijih segmenata i sam kvalitet i održivost dugoročnog razvoja Srbije, zbog čega važna uloga pripada upravo ciljanim politikama podrške MSP, a ne ad-hoc pristupu koji je u prethodnom periodu karakterisao dugoročne razvojne politike Srbije. Postavljamo pitanja ne samo o tome koja su preduzeća najviše pogođena i na koji način im treba pružiti podršku, već i da li se takav pristup uopšte i može očekivati, s obzirom da iziskuje političku volju, administrativne kapacitete, vladavinu prava i konačno - poverenje - navodi se.

Učesnici panle diskusije biće Duško Vasiljević i Leonardo Iacovone iz Svetske banke, Milojko Arsić, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, Kori Udovički, iz Centra za visoke ekonomske studije (CEVES), Zoran Radovanović, epidemiolog i Ljiljana Pavlović iz Unije poslodavaca Srbije.

Panel diskusija se može pratiti na srpskom i engleskom jeziku.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.