Izvor: eKapija | Ponedeljak, 30.11.2020.| 12:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pad BDP-a Srbije u trećem kvartalu 1,4% u odnosu na prošlu godinu

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/geralt)
Realni pad bruto domaćeg proizvoda u trećem kvartalu 2020. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio je 1,4%, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Desezonirana serija podataka pokazuje rast bruto domaćeg proizvoda u trećem kvartalu 2020. godine od 7,4% u odnosu na prethodni kvartal.

Posmatrano po delatnostima, u trećem kvartalu 2020. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, značajan realni pad bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru građevinarstva, 18,0%, sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane, 3,0% i sektoru stručnih, naučnih, inovacionih i tehničkih delatnosti i administrativnih i pomoćnih uslužnih delatnosti, 7,9%. Značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama, 3,2% i sektoru informisanja i komunikacija, 6,0%.

Posmatrano po agregatima upotrebe bruto domaćeg proizvoda, u trećem kvartalu 2020. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, realni pad zabeležen je kod svih agregata: izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava, 0,9%, izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID), 5,3%, izdaci za finalnu potrošnju države, 1,0%, bruto investicije u osnovna sredstva, 5,5%, izvoz robe i usluga, 8,5% i uvoz robe i usluga, 2,7%.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.