Izvor: Politika | Ponedeljak, 30.11.2020.| 10:41
Izdvojite članak Odštampajte vest

Torlak: Možemo do svoje vakcine protiv korone

(Foto: pogonici/shutterstock.com)
Institut Torlak poseduje znanje i iskustvo u proizvodnji vakcina, tako da bi postavljanje novih tehnologija proizvodnje vakcina (protiv korone) moglo da bude sprovedeno u našoj ustanovi, svakako uz saradnju sa za to nadležnim institucijama i uz neophodna finansijska ulaganja, kaže u razgovoru za Politiku dr Vera Stoiljković, direktorka Instituta Torlak, na pitanje da li Institut ima kapacitete da proizvodi i vakcinu protiv korone.

Prema njenim rečima, Institut Torlak poseduje sertifikat o hladnom lancu, pa u skladu sa tim poznaje i mogućnosti za skladištenje svih tipova vakcina na različitim temperaturnim režimima.

- Uz pomoć Vlade Republike Srbije, Ministarstva zdravlja, Svetske zdravstvene organizacije i ovi kapaciteti će na vreme biti unapređeni, obezbeđeni i spremni za prijem, skladištenje i distribuciju vakcina - rekla je Stoiljković za Politiku.

O tome da su se u javnosti pojavile informacije da Rusija nudi Srbiji zajedničku proizvodnju vakcine protiv kovida "sputnjik 5", te i da li je neko kontaktirao sa Torlakom i inicirao saradnju, Stoiljković odgovara:

- Ukoliko bude došlo do saradnje ovakve vrste, javnost će svakako biti blagovremeno obaveštena.

Kada su u pitanju vakcine protiv gripa, ona kaže da je Torlak dosad proizveo oko 100.000 doza svoje vakcine "torvaksflu" protiv gripa a planirano je da se do kraja sezone 2020/2021 proizvede oko 250.000 doza ovog cepiva.

O tome kakvo je interesovanje građana za ovu vakcinu, Stoiljković kaže da prema informacijama Instituta, građani Srbije se rado opredeljuju za Torlakovu vakcinu i do sada su potrošene značajne količine naše vakcine.

Stoiljković je naglasila da je vakcina protiv gripa u potpunosti proizvedena u Institutu Torlak, počev od aktivne komponente do finalnog proizvoda, kao i da su kliničke studije dokazale da je domaća vakcina protiv gripa bezbedna i efikasna na sva tri soja virusa gripa.

- U prethodnom periodu, kao učesnik globalnog akcionog plana za proizvodnju vakcine protiv gripa, Institut Torlak"je, u skladu sa smernicama dobre proizvođačke prakse, izgradio pogon za proizvodnju vakcine protiv gripa, postavio tehnologiju proizvodnje vakcine, napravio svoju vakcinu, obavio sva pretklinička i klinička ispitivanja i nakon izvršene inspekcije Ministarstva zdravlja i detaljne i rigorozne procene registracione dokumentacije, dobio dozvolu za lek koju je izdala Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije - rekla je.

Nema nestašice seruma

O navodima da Torlaku nedostaje antiserum koji se daje u slučaju ujeda zmija, Stoiljković kaže:

- Institut Torlak više od dve i po decenije pravi serum protiv zmijskog ujeda "viekvin". U skladu sa zahtevima zdravstvenih ustanova, Institut proizvodi dovoljnu količinu seruma neophodnu za zaštitu stanovništva Srbije od zmijskog ujeda, pa u skladu sa tim nije bilo nestašica.

Pored navedenih proizvoda, Torlak proizvodi i sve vrste alergena, veliki broj podloga i pet bakterijskih vakcina, od kojih su četiri uvrštene u važeći kalendar obavezne imunizacije i to "be-se-že" vakcina liofilizovana, "tetavaksal" vakcina protiv tetanusa, "ditevaksal" vakcina protiv difterije i tetanusa, kao i "ditevaksal" vakcina protiv difterije i tetanusa za odrasle, a tu je i "aldipete" vakcina protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.