Izvor: Agrosmart | Ponedeljak, 30.11.2020.| 09:15
Izdvojite članak Odštampajte vest

Naučnici na tragu sortama pšenice i ječma koje mogu da ostvare do 50% veći prinos

Ilustracija
Ilustracija
Internacionalni tim naučnika, uključujući naučnike sa Univerziteta u Adelejdu, otkrili su nove genetske varijacije pšenice i ječma za koje se veruje da će omogućiti značajno povećanje prinosa ovih žitarica. Ovo otkriće će, kako kažu naučnici, otvoriti vrata novoj generaciji sorti pšenice i ječma, prenosi Science Daily.

– Pšenica i ječam su osnovni prehrambeni usevi širom sveta, ali njihova proizvodnja u budućnosti mora drastično da se poveća kako bi se zadovoljile potreba sve brojnije ljudske populacije. Samo proizvodnja pšenice mora da se poveća za 50% do 2050. godine kako bi se nahranila narastajuća populacija, rekao je prof. Ken Chalmers sa Univerziteta u Adelejdu.

Otključavanjem ovog seta gena, naučnici su se približili otključavanju celokupnog seta gena ovih biljaka. To će omogućiti bolje razumevanje svih genskih varijacija, a istraživači će dobiti moćne alatke da stvore sorte željenih karakteristika.

Univetzitet u Adelejdu već je izdvojio tri selekcije ječma sa visokim potencijalom za prinos, ali i tolerantne na visoke i niske temperature, sušu i bolesti.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.