NavMenu

Rakije po imenima babe, tetke, prababe, brend destilerije Mladenović

Izvor: Agroklub Nedelja, 29.11.2020. 13:00
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / phideg)Ilustracija
Priča destilerije Mladenović iz Stare Pazove počela je pre 20 godina kada je otac Nemanje Mladenović podigao prvi zasad šljiva na njivi u vlasništvu svoje majke. Zasadio je 400 stabala šljive sa jasnim planom da se bavi proizvodnjom sušene šljive i pečenjem rakije.

- Kroz nekoliko godina zasad je prorodio i otac je svake godine pekao rakiju za sopstvene potrebe i manju količinu za prodaju prijateljima. Pomažući ocu u sakupljanju šljiva i pečenju rakije vremenom sam zavoleo taj posao. Došao sam na ideju da taj voćnjak iskoristim u potpunosti i počeo sam polako da formiram malu kućnu proizvodnju ograničenog kapaciteta - kaže Nemanja Mladenović.

Dodatne edukacije kao vetar u leđa

Radeći u lokalnom trgovinskom lancu posle posla se bavio održavanjem voćnjaka i proizvodnjom rakije. Radom u toj firmi stekao je iskustvo, naučio mehanizme kako prodati robu, došao do mnogo bitnih informacija o tržištu rakije i polako iz godine u godinu svoju proizvodnju podigao na viši nivo.

- Podrška supruge i saveti oca su mi mnogo značili i vremenom sam sve sigurnije i odlučnije uplovljavao u ovaj posao. Dodatne edukacije su mi bile putokaz i vetar u leđa da sam krenuo pravim putem - naveo je Mladenović.

Rakija od šljive nosi ime po babi Miliki

Posle punih pet godina rada kod kuće pečenja rakije, održavanja voćnjaka sagovornik Agrokluba je počeo polako da sređuje prostor gde će biti kompletna proizvodnja. Kako je vreme odmicalo na red je došlo pitanje brenda i na koji način se pojaviti na tržištu i ponuditi nešto potpuno novo. Dugo vremena proveo je u razmišljanju kako nazvati rakiju, s obzirom da je na tržištu već sve prisutno.

- Imajući u vidu da je parcela na kojoj je podignut zasad šljive bilja u babinom vlasništvu rodila se ideja da rakija od šljive nosi ime po babi Miliki. Ime druge babe je Ljiljana i za nju sam odlučio da bude viljamovka. Kajsija po tetki Ljubinki, jabuka po prabaki Jelisaveti - kaže ovaj mladi proizvođač i dodaje da su u razgovoru sa dizajnerom uvideli su da su na pravom putu.

- Kada je etiketa bila gotova definitivno sam bio siguran da sam uradio pravu stvar, te žene su meni jedne od najdražih u familiji, a potom zaslužuju u potpunosti da krase boce moje rakije - kaže Nemanja.

Šljivovica se puni tek pošto odleži tri godine u hrastovim buradima

Tržište je jako dobro odreagovalo na njihove rakije, jer su smatrali da svako u familiji ima neku Miliku, Ljiljanu, Jelisavetu, Ljubinku, Leposavu koje zaslužuju isto što i njegove bake i tetke.

Trenutno destilerija prerađuje oko 50 tona voća na godišnjem nivou.

- U našoj destileriji radimo i starenje šljivove rakije u buradima od hrasta kitnjaka. Rakija od šljive se puni tek pošto odleži tri godine u hrastovim buradima - objašnjava Mladenović.

I potvrda kvaliteta

Ova destilerija u svojoj ponudi ima pet vrsta rakija šljiva, dunja, kajsija, jabuka i kruška viljamovka kao i liker od maline. Učešćem na prošlogodišnjem Novosadskom sajmu rakija od kajsije destilerije Mladenović osvojila je veliku srebrnu medalju.

- Ove godine naša rakija od dunje osvojila je zlatnu medalju, dok je rakija od kruške viljamovka osvojila veliku srebrnu medalju - kaže Nemanja Mladenović.

Na svakoj boci rakije iz destilerije Mladenović piše isti slogan - Naša rakija budi u tebi iskonsku povezanost sa prirodom koja krepi telo i oplemenjuje misli. Stoga, planovi ove destilerije za nastupajuće godine su povećanje kapaciteta, proširenje tržišta i izvoz van granica naše zemlje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.