Izvor: Tanjug | Subota, 28.11.2020.| 09:12
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nemačka se zadužuje još 180 mlrd EUR da podrži privredu

Ilustracija
Ilustracija
Nemačka će gotovo udvostručiti planirano zaduživanje u narednoj godini za finansiranje programa podrške preduzećima tokom drugog talasa pandemije Kovid-19, rekao je danas ministar finansija Olaf Šolc.

Parlamentarni odbor za budžet dao je saglasnost na dug od skoro 180 mlrd EUR, što je drugi najveći iznos novog neto zaduživanja u istoriji posleratne Nemačke, javlja Reuters.

- Naš cilj je da savladamo ovu pandemiju i da izađemo iz nje s rastom u punoj snazi sledeće godine - rekao je Šolc na virtuelnoj konferencije za novinare, dodajući da će paket podsticaja za ovu i narednu godinu rezultirati novim dugom većim od 300 mlrd EUR.

Prema njegovim rečima, budžetom je predviđeno da se finansijska podrška privrednicima produži do juna 2021. godine.

Ukupno planirano novo zadiživanje za 2021. godinu iznosi 179,82 mlrd EUR u odnosu na 96 mlrd EUR koliko je Šolc prvobitno predviđao u septembru.

Ministar ekonomije Peter Altmajer je na istoj konferenciji za novinare rekao da ne očekuje da će mere zaključavanja proizvesti "veliki talas" insolventnosti u poslednja dva meseca ove godine, s obzirom na to da preduzeća mogu da se oslone na linije finansijske pomoći.

- Smatram da smo sektorima kojih se to prevashodno tiče stvorili mogućnost - kroz pomoć u novembaru i decembru - da ekonomske posledice zadrže u granicama koje mogu da se kontrolišui - dodao je on.

Nemačka vlada očekuje da će kalendarski prilagođen privredni pad u ovoj godini biti 5,9%, za 2021. predviđa oporavak po stopi od 4,4%.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.