Izvor: eKapija | Petak, 27.11.2020.| 14:01
Izdvojite članak Odštampajte vest

Dalji razvoj saradnje sa Nemačkom u sektoru energetike

(Foto: nostal6ie/shutterstock.com)
Povećanje energetske efikasnosti jedna je od prioritetnih oblasti u kojoj očekujemo uspešnu saradnju sa Nemačkom, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović u razgovoru sa ambasadorm SR Nemačke u Srbiji Tomasom Šibom.

- Verujem da imamo prostor da unapredimo saradnju i u oblasti zelene energije i energetske tranzicije - navela je Mihajlović.

Ona je danas razgovarala ambasadorom Šibom, na temu saradnje u oblasti rudarstva i energetike, naročito u vezi sa povećanjem energetske efikasnosti i zelenom energijom, navodi se na sajtu Vlade.

Mihajlović je istakla da je u prethodnom Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture postojala veoma dobra saradnja i da veruje da će ona biti uspešno nastavljena i u resoru rudarstva i energetike.

Prema njenim rečima, Ministarstvo priprema novi zakonodovni okvir i reforme e-energetika i e-rudarstvo, kojima će se pojednostaviti procedure i ovaj sektor otvoriti za nove investicije.

Na sastanku je navedeno da ukupna vrednost projekata koji se realizuju, uz podršku Nemačke razvojne banke KfW, uključujući Ministarstvo, kao i javna preduzeća EPS i EMS, iznosi više od 800 mil EUR.

Ambasador Šib je izrazio uverenje da će saradnja sa resornim ministarstvom biti dodatno proširena, napomenuvši da je za Nemačku razvojnu banku energetika jedan od najvažnijih sektora.

- Imamo i veliko iskustvo sa Zelenom agendom i energetskom tranzicijom, koje smo spremni da podelimo sa vama - poručio je on.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.