Izvor: Agroklub | Petak, 27.11.2020.| 11:28
Izdvojite članak Odštampajte vest

Lely Sphere stvara tri vrste stajnjaka i smanjuje emisiju amonijaka za 70% (VIDEO)

(Foto: YouTube/screenshot)
Pre mesec dana kompanija Lely predstavila je svoju viziju cirkularne ekonomije na farmi koja uključuje tri inovativna proizvoda: Sphere, Exos i Horizon. Njihov autonomni sistem pomaže farmerima, obezbeđuje dobrobit životinja i istovremeno smanjuje emisije štetnih gasova.

Upravo je Lely Sphere osmišljen da bi pomogao proizvođačima mleka da maksimalno iskoriste vredne hranjive sastojke kojima se pospešuje rast useva.

- Ova mašina odvaja stajsko đubrivo i urin od ostatka fekalija, transformiše emisiju azota i stvara tri važne vrste đubriva - objasnio je šef odeljenja za inovacije ove kompanije Korstian Blokland.


Kako deluje?

Naime, navedeni sistem sastoji se od jednostavnih i lako primenjivih delova. Kao prvo i najbitnije, balega i mokraća odmah se razdvajaju. Urin kroz trake za odvajanje teče do jame, dok balega ostaje iznad. Time se smanjuje emisija azota u staji.

Pomoću Lely Sphere N-Capture stvara se vakuum u jami i ekstrahuju se gasovi stajnjaka koji nastaju ispod i odmah iznad poda. To takođe uključuje ostatke amonijaka stvorenog na površini, koga skuplja filter i koristeći kiselinu pretvara u stajnjak.

Kao velika pomoć, dodali su, osmišljen je robot Discovery Collector koji redovno usisava čvrstu balegu, održava pod čistim i transportuje prikupljene materije na odabrana odlagališta.


Optimalno đubrenje useva

Najveći broj iskoristivih minerala gubi se odlaganjem stajskog đubriva, a pomoću ove inovacije ona se čuvaju, manje su potrebe za kupovinom veštačkog đubriva, čime se poboljšava održivost poljoprivrede.

Kao što smo već spomenuli, ovaj inovativni sistem stvara tri vrste đubriva - azotno, fosforno i kalijumovo. Mineralni azot potiče od otpadnih voda koju proizvodi N-Capture, fosfat i organski azot iz krutih frakcija koje je pokupio robot čistač, a kalijum iz frakcije u jami.

Sve te vrste omogućavaju stočarima da bolje odgovore na potrebe useva.

- Ovo je samo početak naše inovacije. Nastavljamo s traženjem mogućnosti koje će nam obezbediti još veće iskorišćavanje stajnjaka kako bismo imali što preciznije đubrenje - ističe Blokland.


Oko 70% smanjenja emisije amonijaka

Dodatni bonus je činjenica da se stvaraju manje emisije amonijaka prilikom širenja po poljima i travnjacima.

Ogledi koji su sprovedeni na farmama pokazali su da se ukupna emisija iz staja smanjila za približno 70%. Takođe, praktičnim ispitivanjem utvrđeno je da se godišnje može prikupiti 10 do 20 kilograma azota po kravi.

- Izvlačenje stajnjaka povećava bezbednost jer se više ne skuplja u jami. Ono najbitnije, održava vazduh u staji svežijim zbog prirodne ventilacije, a krave mogu slobodno da ulaze i izlaze. Discovery Collector održava pod staje čistijim, što poboljšava higijenu i zdravlje - objašnjava šef za inovacije.

Inače, kompanija je osnovana davne 1948. godine, a više od 25 godina prednjači u prodaji i usluzi automatizovanih sistema za mužu. Takođe, neprestano radi na inovacijama kako bi poljoprivrednicima obezbedila vrhunske proizvode koji olakšavaju njihovo poslovanje.

Sa razvojem Lely Sphere započeli su 2015., a 2017. godine krenuo je s radom. Trenutno se ogledi sprovode na četiri farme u Holandiji.

Prema Uredbi o amonijaku za stočarstvo (RAV) za priznavanje ove inovacije potrebno je 60% službenih merenja koje kompanija ima, a potvrdu očekuju pred kraj 2021. godine. Nakon toga, Lely se nada da će sistem biti dostupan većem broju stočara prvenstveno u njihovoj zemlji, a kasnije i u ostatku sveta.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.