Izvor: eKapija | Četvrtak, 26.11.2020.| 15:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

Četvrti Samit ženskog liderstva 15. decembra onlajn

Ilustracija
Ilustracija (Foto: sirtravelalo/shutterstock.com)
AFA all for all organizacija najavila je održavanje četvrtog Samita ženskog liderstva 15. decembra. Događaj pod nazivom "Žene u doba automatizacije" biće održan onlajn.

- Ovo je prvi put da se Samit ženskog liderstva održava virtuelno. Uz pomoć 3D tehnologije, platforma ovogodišnjeg Samita će pružiti mogućnost svojim posetiocima da iz udobnosti svoga doma slušaju sjajne govornike iz celog sveta, da istražuju virtuelne štandove, da šetaju virtuelnim prostorom Samita i obiđu virtuelnu konferencijsku salu. Pored toga, postojaće mogućnost naknadnog slušanja predavanja i panel diskusija koje su održane ranije tokom dana, što će slušaocima omogućiti da gledaju delove Samita koji ih interesuju u vreme koje njima odgovara - saopštili su organizatori.

U saopštenju se dodaje da će fokus samita biti na veštinama i znanju koje će žene morati da usvoje do 2030. godine i postanu mobilne, tehnološki i digitalno edukovane, kako bi ostale konkurentna radna snaga u digitalnoj ekonomiji.

- Ova tema je odabrana imajući u vidu i poražavajuću činjenicu da ovogodišnji Samit ženskog liderstva preko 50% žena u Srbiji neće biti u mogućnosti da prati jer nisu digitalno pismene (izvor: Eurostat 2019), a najnovije istraživanje McKinsey globalnog instituta upozorava da će između 40 i 160 miliona žena na svetu ostati bez posla ukoliko ne izvrši potrebnu tranziciju i ne stekne dodatna, pre svega tehnološka, znanja i veštine. Bez takvog usavršavanja, samo će se nastaviti dalje produbljivanje jaza u primanjima - navodi AFA.

Prema rečima programske direktorke Samita Žakline Nikolić Kušić, cilj ovogodišnjeg Samita ženskog liderstva je da podigne svest o tome kako brzorastuće tehnologije utiču na položaj žena na tržištu rada, koje će biti daleko više pogođene automatizacijom od muškaraca, kako u poslovnom okruženju, tako i u svakodnevnom životu, ukoliko se dodatno ne edukuju u pravcu sticanja digitalnih i tehnoloških veština.

Ona je dodala da nove tehnologije otvaraju brojne mogućnosti za one koji na vreme uhvate korak sa rastućim potrebama na tržištu rada i naoružaju se novim znanjima i veštinama.

Samit ženskog liderstva je ustanovljen 2017. godine. I ove godine, Samit ženskog liderstva se održava pod pokroviteljstvom USAID-a u sklopu šireg projekta WeFounders, koji AFA sprovodi u saradnji sa Impact Hub-om Beograd.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.