Izvor: eKapija+ | Četvrtak, 26.11.2020.| 12:39
Izdvojite članak Odštampajte vest

BOŠ i USAID nagradili najbolje Pokretače promena za 2020. godinu

Ilustracija
Ilustracija (Foto: shutterstock/Arthimedes)
Beogradska otvorena škola (BOŠ), uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), dodelila je nagrade najboljim pokretačima promena za proteklu godinu. Nagrade su namenjene isticanju najinspirativnijih i najuspešnijih kampanja javnog zagovaranja i podsticanju drugih da rade na pozitivnim promenama u svojoj zajednici.

Nagrade za Pokretače promena 2020 dodeljene su u četiri kategorije.

U kategorija Saradnjom do promene nagrađen je Savez slepih Srbije za inicijativu "Ratifikacija Marakeškog sporazuma" koji ima za cilj veću pristupačnost formata pisanih materijala za slepe, slabovide i druge osobe sa invaliditetom.

U okviru kategorije Prvi glas građana nagrađeno je Udruženje Čepom do osmeha za istoimenu humanitarno ekološku akciju u okviru koje je prikupljeno približno 500 tona plastičnih čepova, uručena 54 pomagala i izgrađeno prvo kombinovano igralište za decu sa i bez smetnji u razvoju, na novosadskom kupalištu Štrand.

Neformalna grupa Pakleštica UVEK nagrađena je u oviru kategorije Pohod na aktivizam za inicijativu "Obnova sela Pakleštica". Zajedničkim delovanjem stanovnici i osoba poreklom iz mesta Pakleštica u okolini Pirota organizovali su i finansirali aktivnosti usmerene na uređenje i obnovu ovog sela na Staroj planini.

U okviru ove kategorije nagrađena je i Inicijativa "Odbranimo Teslu" iz Pančeva.

U kategoriji Pokretač promena nagrađena je Milja Vuković, za inicijative "Za manje smeća i više sreće" i "Divlji Beograd". Milja Vuković je pokretač nekoliko inicijativa, a njen rad je volonterski.

Zahvalnice su dodeljene:

Radmili Urošević, inicijativa "Volonterski servis Zvezdare" – za doprinos jačanju volonterizma

Književnom festivalu Užičke gimnazije za inicijativu "Na pola puta" – za doprinos mladih prekograničnoj i regionalnoj saradnji

Seoskom kulturnom centru Markovac – za rodnu ravnopravnost i poboljšanje kulture u ruralnim zajednicama

Grupi Kotež – za mobilizaciju zajednice

Grupi Somborske šnajderke – za solidarnost u krizi

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.