Izvor: Tanjug | Četvrtak, 26.11.2020.| 11:20
Izdvojite članak Odštampajte vest

MOMIROVIĆ: Vinci će aerodrom učiniti vazdušnim centrom Jugoistočne Evrope

(Foto: YouTube/screenshot/ Tomislav Momirović)
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović (na slici) obišao je danas radove na modernizaciji i izgradnji Aerodroma Nikola Tesla i izjavio da je uveren da će francuski koncesionar Vinci svojim ulaganjima, beogradski aerodrom učiniti centralnim vazdušnim čvorom Jugoistočne Evrope.

Momirović je podsetio da je Vinci najavio da će u modernizaciju aerodroma uložiti 732 mil EUR, a da će svi planirani radovi biti gotovi u naredne tri godine.

Ističe da Vlada Srbije i francuska kompanija dele istu viziju, a to je da beogradski aerodrom može da opsluži 15 miliona putnika godišnje.

Ministar je istakao da će i problemi koje je izazvala pandemija virusa korona ostati iza nas i da će se nastaviti razvoj vazdušnog saobraćaja.

Kaže da će država pružiti maksimalnu podršku razvoju avijacije i aerodroma u narednom periodu, kao i da koncesionaru Vinci takođe stoji kao podrška.

Apelovao je na rukovodstvo aerodroma da se i u narednom periodu, kao i do sada, pridržavaju epidemioloških mera, kako bi se sačuvali životi i zdravlje putnika i zaposlenih na aerodromu.

Generalni direktor Beogradskog aerodroma Fransoa Berizo je rekao da su radovi na modernizaciji i izgradnji aerodroma započeli ove godine i da se odvijaju bez većih zastoja uprkos krizi koju je izazvala pandemija.

Istakao je da ulaganja pokrivaju sve glavne aspekte koji će proširiti kapacitet aerodroma, a pod tim se, dodaje, podrazumeva proširenje terminala, izgradnja piste, parking mesta za vazduhoplove, parking mesta za automobile, kao i postrojenja koja čuvaju životnu sredinu.

Berizo kaže da je deo radova već završen, kao što je, navodi, parking za automobile.

Radovi koje su danas ministar i rukovodstvo aerodroma obišli jesu oni na proširenju terminala, a Berizo ističe da su oni najznačajniji, jer će doneti dodatne kapacitete aerodromu.

Dužina tog objekta biće 400 metara, imaće osam novih izlaza, dodatni sprat za bolju uslugu putnika i kao takav predstavlja, kaže Berizo, ključnu tačku u celokupnoj modernizaciji i proširenju. Najavio je da će svi radovi biti gotovi u naredne tri godine.

Berizo navodi da je ova zdravstvena kriza uticala na poslovanje svih aerodroma u svetu, pa tako i na beogradski, jer je izgubila veliki deo svojih aktivnosti.

- Svakog dana činimo sve što možemo da umanjimo posledice krize, ali i uprkos tim izazovima mi ni u jednom momentu nismo obustavili radove. Bićemo ovde kao koncesionar 25 godina i čast nam je što smo partneri Vlade Srbije - naglasio je direktor.

Prezentaciju o proširenju i izgradnji radova pokazao je tehnički direktor Beogradskog aerodroma Nikola Brus.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.