Izvor: Tanjug | Četvrtak, 26.11.2020.| 11:08
Izdvojite članak Odštampajte vest

Cene nafte posrnule, iako su neočekivano pale zalihe u SAD

Ilustracija
Ilustracija (Foto: huyangshu/shutterstock.com)
Cene nafte su posrnule danas uprkos neočkivanom padu američkih zaliha, prekinuvši oporavak podstaknut očekivanjima da će vakcine možda okončati pandemiju koronavirusa i oživeti potražnju za gorivom.

Cena naftnih fjučersa severnomorske nafte Brent skliznula je za jedan cent na 48,60 USD za barel na azijskom trgovanju u 7:46 po srednjoevropskom vremenu, nakon što je na prethodnoj trgovinskoj sesiji zabeležila rast od oko 1,6%, izveštava Reuters.

Američka sirova nafta WTI pojeftinila je za četiri centa na 45,67 USD za barel, spustivši se sa maksimalnog nivoa od 46,09 USD zabeleženog juče, kada je ojačala za 1,8%.

Oba tipa nafte su ove nedelje registrovala skok cene od oko 8%, nakon što je farmaceutska fima AstraZeneca objavila u ponedeljak da bi efikasnost njene vakcine protiv Kovida mogla da iznosi i do 90%.

Američke zalihe nafte su prošle nedelje pale za 754.000 barela, prema podacima Uprave za energetske inforlacije SAD (EIA). Zalihe u Kušingu, u Oklahomi, glavnom čvorištu za isporuke WTI nafte, pale su za 1,7 miliona barela.

Potražnja za benzinom u SAD je potonula za nedelju dana za 128.000 barela dnevno (bpd) na 8,13 miliona barela dnevno, najniže od juna, dodaje se u informaciji.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.