Izvor: eKapija | Sreda, 25.11.2020.| 16:13
Izdvojite članak Odštampajte vest

Vodič za buduće investitore - Zeničko-dobojski kanton dobio Kartu privrednih potencijala

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Pixabay/Nattanan Kanchanaprat)
Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona izradila je publikaciju "Karta privrednih potencijala Zeničko-dobojskog kantona", koja je štampana u 400 primeraka na BHS jezicima i 400 primeraka na engleskom jeziku.

Izradu publikacije finansiralo je Ministarstvo za privredu ZDK-a, na osnovu ugovora potpisanog sa Privrednom komorom ZDK u maju ove godine. Publikacija sadrži presek privrednih potencijala ZDK-a sa fokusom na infrastrukturne, industrijske, prirodne, turističke i druge resurse, saopšteno je iz Press službe Vlade ZDK.

Ministar za privredu Zlatko Jelić ističe da je stvaranje što kvalitetnijeg okruženja za rad privrede i privlačenje investicija među ključnim prioritetima Vlade ZDK-a, te da je u tom pravcu izrađena i ova publikacija koja će biti vodič budućim investitorima koji se odluče investirati u ovom kantonu. Podseća da su u ZDK-u još sredinom prošle decenije pokrenuti pionirski programi podsticaja u privredi, kao što je podrška osnivanju novih firmi i obrta, subvencioniranje početnih troškova proizvodnih investicija i izgradnje proizvodnih objekata, inovacija i patenata, te uvođenje međunarodnih standarda kvaliteta.

- Efekti ovih mera danas su vidljivi u makroekonomskim pokazateljima Federacije BiH i države BiH, gde je ZDK visoko pozicioniran na proizvodnim i izvoznim lestvicama. Vlada i Ministarstvo za privredu nastavljaju raditi u istom smeru kako bi ostali pouzdan servis i podrška svim investitorima koji žele iskoristiti brojne komparativne prednosti i pokrenuti biznis u našem kantonu - kaže ministar Jelić.

Publikacija "Karta privrednih potencijala Zeničko-dobojskog kantona" dostupna je i u PDF verziji, a možete je preuzeti na stranici Ministarstva za privredu ZDK-a.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.