Izvor: eKapija | Sreda, 25.11.2020.| 15:32
Izdvojite članak Odštampajte vest

Završen Belgrade Food Show 2020 - O investiranju, novim tržištima, inovacijama informisalo se 90 proizvođača iz pet zemalja

Ilustracija
Ilustracija (Foto: MaraZe/shutterstock.com)
Treći dan konferencije sajma visokokvalitetne hrane Belgrade Food Show obeležile su panel diskusije, predavanja i intervjui na teme crowdinvestinga, kao finansijskog instrumenta za proizvođače prehrambenih proizvoda, novih puteva do tržišta za retail sisteme i proizvođače, primene inovacija u industriji hrane, kao i situaciji u industriji hrane u Evropi i na Balkanu, navedeno je u saopštenju.

Prvi put u istoriji domaćeg finansijskog tržišta počela je sa radom online crowdinvesting platforma za finansiranje privrede Ventu.rs. Kako raste ponuda finansijskih proizvoda i usluga prilagođenih potrebama SME kompanija i zahtevima modernog poslovanja, glavni akteri prve crowdinvesting kampanje u Srbiji govorili su o svom iskustvu i predstavili benefite crowdinvestinga, kao što su mogućnosti finansiranja, kvalitetno ispitivanje tržišta, jaka marketinška kampanja i dolazak do niza partnera i ambasadora malog biznisa.

- Usled trenutne situacije, malim i kvalitetnim biznisima su otežani uslovi za rad i njihov opstanak se dovodi u pitanje. Osim i više nego dobrodošlih mera države, sada se nudi mogućnost da društvo stane iza male privrede i svaki pojedinac ima priliku da investiranjem podrži male biznise - rekao je Luka Pejović, direktor, BDO Ventures – Ventu.rs.

Usled pandemije, put između proizvođača i potrošača je otežan, zato su u predavanju "Novi putevi do tržišta za ritejlere i proizvođače" u organizaciji kompanije Fresh Montgomery Group usmerili proizvođače, kako bi alternativnim putevima i na drugačije načine došli do svojih potrošača. Širenjem liste distributera, fokusom na manje i nezavisne prodajne objekte, pogodnosti koje nude kupcima kao što su besplatna dostava i dostava proizvoda do kuće kupca, ali i onlajn prodajom i izvozom, proizvođačima se nude različite mogućnosti da dođu do postojećih, ali i novih kupaca.

U intervjuu predstavnika EIT Food Hub-a u Srbiji, kao i predstavnika projekta Evropske unije GreenProtein, učesnici su imali priliku da čuju više o programima podrške domaćim inovacijama u sektoru hrane.

- Kao vodeća evropska inicijativa za inovacije u hrani koja radi na tome da prehrambeni sistem učini održivijim, zdravim i pouzdanim, iako je inovativni eko sistem u Srbiji tek u začetku, smatramo da je neophodno raditi sa mladim i perspektivnim ljudima i od početka ih usmeravati i pomagati, jer postoji ogroman potencijal - rekao je Aleksandar Arnaut, zamenik direktora programa za razvoj preduzetništva Startita i predstavnik EIT Food Huba u Srbiji.

- Covid-19 kriza stavila je na test našu poljoprivrednu proizvodnju i distribuciju, ali zajednička poljoprivredna politika Evropske unije i interno tržište pokazali su se kao prigodni alati kako bi se osiguralo da hrana stigne do potrošača -izjavio je u svom obraćanju učesnicima evropski komesar za poljoprivredu Januš Vojćehovski.

Sigurnost hrane i ishrane u budućnosti u Evropi zahteva da svi činioci lanca ishrane, od poljoprivrednika i proizvođača, preko distribucije i logistike do prodaje, rade zajedno. Veza između Evropske unije i Srbije prepoznaje se kao značajna, posebno u uvozu visokokvalitetnih proizvoda iz naše zemlje.

Današnji dan je i poslednji dan sajma i konferencije visokokvalitetne hrane Belgrade Food Show. Proizvođači još danas imaju priliku da se na B2B platformi sastanu sa domaćim i inostranim kupcima i potencijalno ostvare saradnju. Konferenciju je u ova tri dana pratilo 1172 učesnika, a 90 proizvođača iz pet zemalja, uzelo je učešće na BFS2020.

Događaj organizuje Asocijacija za promociju srpske hrane uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Privredne komore Srbije sa tendencijom da Srbiju uvrsti među lidere u industriji visokokvalitetne hrane u Jugoistočnoj Evropi. Sponzori
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.