NavMenu

ŠOŠKIĆ: Jeftinije zaduživanje Srbije je posledica okolnosti na međunarodnom finansijskom tržištu

Izvor: Beta Sreda, 25.11.2020. 13:17
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/screenshot)
Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dejan Šoškić rekao je da je prodaja desetogodišnjih obveznica Srbije radi refinansiranja duga iz 2011. godine u dolarima, pod povoljnijm uslovima, rezultat okolnosti na svetskom finansijskom tržištu koje nemaju veze sa Srbijom.

- Američka centralna banka (FED) je krajem proleća ove godine za nekoliko meseci ubrizgala više od 2.000 mlrd USD novog novca što je poguralo sve kamatne stope u dolarima naniže, pa i one na upravo emitovane obveznice Republike Srbije - rekao je Šoškić agenciji Beta.

Srbija je pre dva dana ponudila investitorima na Londonskoj berzi nove desetogodišnje obveznice u iznosu od 1,2 mlrd USD s prinosom od 2,35%, kuponskoj stopi od 2,125% i finalnoj kamatnoj stopi u evrima, posle realizacije "hedžing transakcije" koja služi da smanji ili ukine rizik druge, od 1,066%.

Srbija se, kako je navedeno u saopštenju Ministarstva finansija, posle sedam godina pauze uspešno vratila na dolarsko tržište hartija od vrednosti radi prevremenog otkupa obveznica iz 2011. godine u američkim dolarima po stopi prinosa od 7,5% i kuponskoj stopi od 7,25%.

Sredstvima nove emisije otplaćuje se 900 miliona dolara obveznica emitovanih 2011. godine, od ukupno 1,6 mlrd USD, koliko dospeva u septembru 2021. godine.

Šoškić je rekao da istovremeno s padom kamata u dolarima, "valutni svopovi" - razmena između dolara i evra na međunarodnom tržištu trenutno omogućavaju da se viša nominalna kamata u dolarima može menjati za nižu nominalnu kamatu u evrima.

To, po njegovim rečima, inicijalno deluje kao dobar posao, ako se gleda iz ugla evra, ali da li će i koliko to biti dobar posao, zavisiće od budućeg kretanja vrednosti dolara i evra, jer Srbija taj tug treba da vraća iz sopstvenog bruto domaćeg proizvoda (BDP) koji se stvara u dinarima.

- Ako dolar izgubi na vrednosti u odnosu na evro, krajnji ishod može biti manje povoljan, pa i nepovoljan za Srbiju ako dolar više oslabi u odnosu na evro - rekao je Šoškić, bivši guverner Narodne banke Srbije.

Dodao je da "na te okolnosti na međunarodnom finansijskom tržištu male zemlje niti njihove vlade ne mogu uticati, i Srbija i njena Vlada nisu nikakav izuzetak".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.