Izvor: okradio.rs | Sreda, 25.11.2020.| 10:14
Izdvojite članak Odštampajte vest

U rimskom kafiću zabranjeni razgovori o koroni

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Pixabay / aldonahawthorne)
Natpis iznad šanka je jasan - svaki razgovor o koronavirusu i svemu s njim u vezi strogo je zabranjen. Menadžerka malenog bara u rimskom predgrađu svojim gostima želi da omogući predah od globalne pandemije i uživanje u kafi.

- Već mesecima se govori samo o tome pa smo mi odlučili da razvedrimo atmosferu - kaže Kristina Matioli, menadžerka bara koji se prikladno zove "Feeling".

Italija je bila prva evropska zemlja pogođena pandemijom i pretrpela je najduži i najstroži karantin. Nakon nekoliko prijatnih letnjih nedelja, kad se život zamalo vratio u normalu, pandemija ponovo dominira svime.

- Nije to stanje poricanja ili nerazumevanja onoga što nas okružuje, nego jednostavno želimo predah - rekla je Matioli. Većina gostiju pozitivno je reagovala na zabranu.

Bruna Pjaca, koja tamo redovno dolazi, misli da je to sjajna ideja. - Siti smo kovida, ne možemo to više da podnesemo, gde god idemo samo o tome razgovaraju. Srećna sam da mogu da razgovaram o bilo čemu drugom - kaže ona.

Koronavirus je, ipak, i tamo prisutan. Dezinficijensi su na stolovima, a maske nosi svi koji ne jedu ili ne piju. Bar se mora zatvoriti u 18 sati po vladinoj uredbi za suzbijanje širenja virusa.

Matioli je čak onima manje maštovitima na zidovima navela ponudu tema za razgovor, od istorije do kulture.

- To je bio pametan potez, rekao bih čak i neophodan - dodaje drugi redovni gost, frizer Mauricio Ćokari.

- Moramo prestati da razgovaramo o tome, moramo rešiti problem, a ne o njemu razglabati - smatra on.

A šta ako razgovor ipak skrene na zabranjenu temu.

- Nema sankcija, ali pokažem im natpis - smeje se 35-godišnja Matioli.

I čini se da ima uspeha. Počeli su da joj dolaze novi gosti koji su čuli za bar u kojem se ne razgovara o koroni.

- Vlasnik kafića u Trentinu, na severu Italije, stavio je sličan natpis, ali me je prvo pitao za dopuštenje - dodaje s ponosom.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.