Izvor: Tanjug | Sreda, 25.11.2020.| 08:37
Izdvojite članak Odštampajte vest

Povratak Kine na "prihvatljiv nivo rasta" 2021.

(Foto: crystal51/shutterstock.com)
Kineski premijer Li Kećijang očekuje da će se ekonomske aktivnosti u zemlji 2021. vratiti na prihvatljiv nivo, nakon negativnog uticaja pandemije koronavirusa na ovogodišnji rast bruto domaćeg proizvoda.

- Kineska ekonomija može ove godine da ostvari rast, a očekujemo da će se iduće godine (ekonomske) aktivnosti oporaviti u prihvatljivom rasponu - rekao je Li na konferenciji za novinare sa liderima šest vodećih međunarodnih ekonomskih i finansijskih organizacija, uključujući Svetsku banku i Međunarodni monetarni fond, prenosi Rojters.

Kineska ekonomija, druga po veličini u svetu, zabeležila je rast od 0,7% u periodu januar-septembar 2020. na međugodišnjem nivou, pri čemu je BDP u trećem kvartalu porastao za 4,9% u odnosu na prethodnu godinu.

- Nastavićemo još veće otvaranje tržišta i apsolutno nećemo juriti za trgovinskim suficitom - dodao je Li, insistirajući na tome će Kina jednak naglasak staviti na uvoz i izvoz, jer želi da postigne ravnotežu u trgovini.

Peking će, kako je dodao, omogućiti da potrošnja igra "vodeću ulogu", dok će investicije imati "delotvorniju ulogu".

Kina je ove godine predstavila strategiju "dvojne cirkulacije" kako bi smanjila zavisnost od prekomorskih tržišta i tehnologija u svom dugoročnom razvoju. Zemlja je saopštila da će se u razvoju oslanjati uglavnom na "unutrašnji cirkulaciju", odnosno na domaći ciklus proizvodnje, distribucije i potrošnje, podržan inovacijama i unapređenjem privrede.

Li je u obraćanju na okruglom stolu sa liderima šest svetskih institucija, na kojem je učestvovali i Svetska trgovinska organizacija (STO) i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), poručio da će Kina nastaviti da sprovodi aktivnu fiskalnu politiku i stabilnu monetarnu politiku, prenosi Rojters.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.