NavMenu

Procureli podaci 47.000 korisničkih računa iz Hrvatske

Izvor: Tanjug Utorak, 24.11.2020. 18:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Photosani/shutterstock.com)Ilustracija
Procureli su podaci više od 47.000 korisničkih računa sa domenom koji završava na ".hr", pri čemu je lozinka za čak više od 24.000 korisnika dostupna u čistom tekstualnom obliku, izveštava portal Index, pozivajući se na izveštaj Odeljenja Hrvatske akademske i istraživacke mreže (CARNET), Nacionalni CERT

- Koristeći izložene korisničke podatke hakeri mogu izvoditi dalje napade, a šteta može biti značajna - kažu iz CERT-a.

Dodaju da je zato veoma važno da se u najkraćem roku svi korisnički podaci zaštite prema uputstvima Nacionalnog CERT-a.

- Tokom narednih dana Nacionalni CERT će vlasnicima pogođenih korisničkih računa poslati obaveštenje o kompromitovanim podacima sa uputstvom kako da zaštite svoj korisnički nalog - napominje se u informaciji.

Takođe se navodi da je do curenja podataka hrvatskih korisničkik računa došlo u jednom od najvećih slučajeva hakovanja u istoriji, u okviru kojeg je postalo javno dostupno više od 23.000 baza podataka.

Za kolekciju baza se veruje da je potekla s privatnog hakerskog foruma Cit0Day.in, koji mnogi napadači koriste kako bi prikupili što veći broj korisničkih imena, adresa elektronske pošte i čak lozinki u obliku čistog teksta. Sama kolekcija sadrži više od 226 miliona jedinstvenih korisničkih računa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Kako je greška administracije ukinula jedan novobeogradski bulevar - Gospodine, vi živite u Ulici Milutina Milankovića

Na dojavu da je izbio požar u beogradskoj Ohridskoj ulici, ekipa jednih dnevnih novina pre nekoliko godina odmah se uputila u ovaj vračarski sokak. Kada su stigli na odredište i uočili da nema vatrogasnih kola, od stanara su saznali da kod njih požara nema i da se možda tako nešto desilo u nekoj drugoj ulici sa istim nazivom. Ubrzo se ispostavilo da je reč o u nekoliko kilometara udaljenoj Ohridskoj u Zemunu. Ovakvi primeri u beogradskoj

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.