Izvor: Tanjug | Utorak, 24.11.2020.| 18:09
Izdvojite članak Odštampajte vest

Procureli podaci 47.000 korisničkih računa iz Hrvatske

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Photosani/shutterstock.com)
Procureli su podaci više od 47.000 korisničkih računa sa domenom koji završava na ".hr", pri čemu je lozinka za čak više od 24.000 korisnika dostupna u čistom tekstualnom obliku, izveštava portal Index, pozivajući se na izveštaj Odeljenja Hrvatske akademske i istraživacke mreže (CARNET), Nacionalni CERT

- Koristeći izložene korisničke podatke hakeri mogu izvoditi dalje napade, a šteta može biti značajna - kažu iz CERT-a.

Dodaju da je zato veoma važno da se u najkraćem roku svi korisnički podaci zaštite prema uputstvima Nacionalnog CERT-a.

- Tokom narednih dana Nacionalni CERT će vlasnicima pogođenih korisničkih računa poslati obaveštenje o kompromitovanim podacima sa uputstvom kako da zaštite svoj korisnički nalog - napominje se u informaciji.

Takođe se navodi da je do curenja podataka hrvatskih korisničkik računa došlo u jednom od najvećih slučajeva hakovanja u istoriji, u okviru kojeg je postalo javno dostupno više od 23.000 baza podataka.

Za kolekciju baza se veruje da je potekla s privatnog hakerskog foruma Cit0Day.in, koji mnogi napadači koriste kako bi prikupili što veći broj korisničkih imena, adresa elektronske pošte i čak lozinki u obliku čistog teksta. Sama kolekcija sadrži više od 226 miliona jedinstvenih korisničkih računa.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.