NavMenu

Kratki lanci snabdevanja rešenje za male i srednje proizvođače hrane u budućnosti

Izvor: eKapija Utorak, 24.11.2020. 17:17
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Alexander Raths/shutterstock.com)Ilustracija
Drugi dan konferencijskog dela sajma visokokvalitetne hrane Belgrade Food Show obeležile su panel diskusije na teme kratkih lanaca snabdevanja hranom i značaja SMARTCHAIN projekta u obezbeđivanju istih, ali i jedinstvene oznake za kvalitet domaćeg proizvoda i žiga Čuvarkuća. Takođe, predstavnici proizvođača i HoReCa sektora diskutovali su o stanju u ovoj industriji, gubicima usled novonastale krize, ali i mogućnostima za njen oporavak.

Panel diskusija "Kratki lanci snabdevanja hranom" otvorila je drugi dan konferencije, a profesori Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu prof. dr Viktor Nedović i prof. dr Mirjana Pešić predstavili su pojam kratkih lanaca snabdevanja hrane i projekat SMARTCHAIN.

- Kratki lanci snabdevanja hranom, kao alternativni sistemi koji skraćuju geografski i logistički put između proizvođača i kupca, ukidajući posrednike, nameću se kao rešenje za male i srednje proizvođače hrane u budućnosti - rekao je prof. dr Nedović, navedeno je u saopštenju.

U okviru SMARTCHAIN projekta, koji obuhvata 43 partnera iz 11 zemalja, radi se na udruživanju kratkih lanaca na nivou Evropske unije, kako bi postali održivi i konkurentni na tržištu. Partneri ovog projekta iz naše zemlje su Poljoprivredni fakultet u Beogradu, Udruženje kompanija za preradu voća i povrća, kao i kompanija Polo iz Čačka.

- Cilj je jaka sinergija svih činilaca lanca, udruživanje malih proizvođača na lokalnom, regionalnom, nacionalnom, kao i povezivanje na međunarodnom nivou - dodala je prof. dr Pešić.

Na panel diskusiji "Jedinstvena oznaka za kvalitet domaćeg proizvoda", učesnici su se složili da se ovim žigom naglašava kvalitet domaćih proizvoda i daje im se na značaju.

- Žigom Čuvarkuća želeli smo jasno da odvojimo proizvode koji su stvarani u Srbiji i tako kupcu poručimo da kupovinom tog proizvoda pomaže domaćeg proizvođača i domaću privredu, ali i zna šta kupuje, proizvod od sirovina koje se gaje u našoj zemlji - rekao je ovom prilikom prof. dr Saša Veljković.

Uvođenjem žiga kvaliteta, cilj je i pospešivanje prodaje, ali je neophodna edukacija potrošača kako bi pri kupovini prvenstvo dali proizvodima sa ovom oznakom. Iz ugla potrošača, žig se shvata kao aktivacija države da pod jedno okrilje stavi male proizvođače hrane i da na značaju proizvodima proizvedenim u Srbiji od domaćih sirovina.

Proizvođači hrane su zavisni od HoReCa sektora, a ugostitelji od gostiju i epidemioloških mera usled pandemije COVID-19. Na panelu "Industrija hrane i HoReCa sektor – danas i sutra" panelisti su se složili da se ova industrija nalazi u krizi.

- Posledice ove krize najviše su osetili oni koji direktno zavise od stranih gostiju. To je gubitak koji se ne može nadomestiti, ali ono što je važno, jeste da smo novac usmerili na svoju državu i uložili u turističke objekte u Srbiji -izjavio je dr Miroslav Knežević, državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

I uz trenutne epidemiološke mere, iako u smanjenim kapacitetima, poslovanje ipak jeste moguće, a ugostitelji i proizvođači rešenje vide u udruživanju, razumevanju i podršci svih članova ovog lanca, ali i u pomoći i merama podrške države.

Drugi konferencijski dan završen je panel diskusijom predstavnika britanske konsalting agencije Fresh Montgomery na temu značaja brend identiteta za uspeh na tržištu, a učesnici će i trećeg dana konferencije imati prilike da čuju njihovo predavanje o novim putevima do tržišta za ritejlere i proivođače. Trećeg dana sajma održaće se i panel diskusija na temu crowdinvestinga, čućemo intervju na temu podrške inovacijama u industriji hrane, kao i obraćanje evropskog komesara za poljoprivredu Januša Vojćehovskog o situaciji u industriji hrane u Evropi. Konferenciji se možete priključiti putem sledećeg linka.

Događaj organizuje Asocijacija za promociju srpske hrane uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Privredne komore Srbije sa tendencijom da Srbiju uvrsti među lidere u industriji visokokvalitetne hrane u Jugoistočnoj Evropi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.