Izvor: Mina | Utorak, 24.11.2020.| 18:01
Izdvojite članak Odštampajte vest

Komercijalna upotreba 5G mreže u Crnoj Gori do kraja 2022. - Dodela radio-frekvencijskog spektra u drugoj polovini naredne godine

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Toria/shutterstock.com)
Komercijalna dostupnost 5G mreža i servisa mogla bi se očekivati do kraja 2022. godine, saopštio je izvršni direktor Agencije za elektronske komunikacije i poštansku delatnost (EKIP), Darko Grgurović.

On je, kada je reč o mreži pete generacije, najavio je da će se do kraja ove godine kompletirati potreban regulatorni okvir i doneti odgovarajuće planove raspodele radio-frekvencija, a u fazi je izrada studije o strategiji uvođenja 5G, koja treba da bude završena u prvom kvartalu naredne godine.

On je ocenio je da je nedavno potpisivanje Memoranduma o razumevanju o mapi puta za 5G digitalnu transformaciju šest ekonomija Zapadnog Balkana u Tirani značajno za sve države regiona.

On je saopštio da će najvažnijii izazovi koji očekuju EKIP u narednom četvorogodišnjem periodu biti nesmetano funkcionisanje i dalji razvoj elektronskih komunikacionih mreža u doba pandemije Covid-19, potpuno ukidanje naknada za roming u zemljama Zapadnog Balkana, sledeća dodjela radio-frekvencijskog spektra i početak komercijalne upotrebe 5G mreža.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.